Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Pápež na schôdzke s kardinálmi vyzval na transparentnosť v kúrii

Pápež František na schôdzke s kardinálmi vo Vatikáne, 12. februára 2015 Foto: TASR/AP

Pápež pred schôdzkou s kardinálmi povedal, že cirkevní hodnostári by sa mali usilovať o väčšiu harmóniu v práci rôznych úradov a kancelárií.

Vatikán 12. februára (TASR) - Pápež František vyzval dnes na úvod dvojdňovej schôdzky za zatvorenými dverami s kardinálmi katolíckej cirkvi z celého sveta na vyššiu efektívnosť a transparentnosť v pápežskej kúrii - ústrednom orgáne Svätej stolice.

Na schôdzke, známej ako mimoriadne konzistórium, si zúčastnení vypočujú správy o financiách Vatikánu, sexuálnom zneužívaní detí duchovnými, ako aj o pápežovom projekte reformy kúrie.

František nastúpil do funkcie v roku 2013. Vyjadril odhodlanie priblížiť cirkevnú hierarchiu viac ako miliarde veriacich.

Pápež pred schôdzkou s kardinálmi povedal, že cirkevní hodnostári by sa mali usilovať o väčšiu harmóniu v práci rôznych úradov a kancelárií v záujme dosiahnutia efektívnejšej spolupráce založenej na absolútnej transparentnosti.

František vlani v decembri kritizoval kňazov, biskupov a kardinálov, ktorí riadia kúriu. Hovoril o karierizme, intrigánstve a chamtivosti.

Boj o moc v pápežskej kúrii a únik informácii prispeli pred dvoma rokmi k rozhodnutiu vtedajšieho pápeža Benedikta XVI. odstúpiť z funkcie.