Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pápež prijal na súkromnej audiencii egyptského prezidenta

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí (vľavo) a pápež František pózujú fotografom počas stretnutia vo Vatikáne 24. novembra 2014. Abdal Fattáh Sísí začína návštevou Talianska svoju prvú návštevu Európskej únie. Foto: TASR/AP

Na záver stretnutia odovzdal pápež hosťovi z Káhiry výtlačok svojej prvej apoštolskej výzvy Evangelii Gaudium a prevzal si od egyptského prezidenta darček v podobe striebrom ozdobenej skrinky.

Vatikán 24. novembra (TASR) - Pápež František prijal dnes vo Vatikáne na súkromnej audiencii egyptského prezidenta Abdala Fattáha Sísího.

Počas viac ako 20-minútového stretnutia, ktoré charakterizovala srdečná atmosféra, si obe strany vymenili názory na situáciu v Egypte a úlohu severoafrickej krajiny v úsilí o mier a stabilitu v regióne. Vyplynulo z nich, že dialóg a rokovania sú jedinou možnosťou, ako ukončiť konflikty a násilie.

Informácie o stretnutí poskytla tlačová agentúra APA s odvolaním sa na oficiálne vatikánske zdroje.

Podľa nich najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi podčiarkol solidaritu cirkvi s egyptským ľudom vo "fáze politického prechodu" a vyjadril želanie, aby "sa v rámci stanovených záruk novej ústavy v sfére ochrany ľudských práv a náboženskej slobody posilnilo mierové spolunažívanie všetkých vrstiev spoločnosti a pokračoval medzináboženský dialóg".

Na záver stretnutia odovzdal pápež hosťovi z Káhiry výtlačok svojej prvej apoštolskej výzvy Evangelii Gaudium a prevzal si od egyptského prezidenta darček v podobe striebrom ozdobenej skrinky s malým zrkadielkom, zasadeným vo veku.