Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Pápež stanovil pravidlá na transperentnosť beatifikácie a kanonizácie

Na archívnej snímke pápež František Foto: TASR/AP

Nedávno vydané knihy v Taliansku totiž poukázali na zneužívanie financií určených na tento účel.

Vatikán 10. marca (TASR) - Pápež František stanovil nové pravidlá, ktoré sa budú používať v procese skúmania životov kandidátov na blahorečenie alebo svätorečenie. Nedávno v Taliansku vydané knihy totiž poukázali na zneužívanie financií určených na tento účel.

Autormi kníh sú talianski novinári, ktorí sa dostali k utajeným záverom vyšetrovacej komisie vymenovanej pápežom. Komisia zistila, že účty s financiami od darcov na krytie nákladov na prešetrenie káuz toho-ktorého kandidáta na blahorečenie či svätorečenie boli bez akéhokoľvek dohľadu a nikto nedozeral ani to, ako sú používané. Na účtoch boli pritom v mnohých prípadoch stovky tisíc eur.

Podľa nových pravidiel zavedených Františkom účty, otvorené na tento účel vo Vatikánskej banke, budú pod externým dohľadom. Dozerať sa bude na príjmy aj výdavky, ako aj na ich adresné použitie, v súlade so želaním darcov.

Z kníh vyplýva, že proces beatifikácie stojí v priemere asi 500.000 eur, pričom väčšina z peňazí "ide pár šťastlivcom s kontraktmi na časovo náročné pátranie v životoch kandidátov" na blahorečenie či svätorečenie. Ak má takýto kandidát veľa bohatých darcov, proces skúmania jeho života a zázrakov po jeho smrti je zvyčajne rýchlejší ako u kandidátov s menej zámožnými "fanúšikmi".

Nové pravidlá predpokladajú, že každá kauza bude mať priradeného svojho administrátora, ktorý bude dbať na využitie každého finančného daru len na príslušný účel. Bude si musieť viesť priebežné účtovníctvo, každý rok pripraviť vyúčtovanie, ako aj ročný rozpočet, ktoré dá schváliť vatikánskej Kongregácii pre kauzy svätých. Na činnosť administrátora bude dozerať biskup alebo iný nadriadený duchovný.

Nové pravidlá stanovujú aj mechanizmus výpočtu sumy, ktorú bude treba poukázať Kongregácii pre kauzy svätých za finalizáciu procedúry beatifikácie alebo kanonizácie. Keď bude o prípade definitívne rozhodnuté, kongregácia bude mať právo určiť, ako sa naloží so zvyšnými financiami. Podľa nových pravidiel môžu byť poukázané na účet menej štedro financovaných kandidátov na blahoslavených či svätých.