Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Pápež František sa súkromne stretol s prezidentom Južného Sudánu

Pápež František počas cesty v Afrike Foto: TASR/AP

Už viacero svetových lídrov Kiira opakovane vyzývalo na ukončenie konfliktu.

Kampala 28. novembra (TASR) - Pápež František sa počas návštevy Ugandy súkromne stretol s prezidentom Južného Sudánu Salvom Kiirom. Informoval o tom dnes hovorca Vatikánu Federico Lombardi a dodal, že pápež sa na piatkovej schôdzke usiloval presadiť nastolenie mieru v tomto najmladšom štáte sveta ničenom takmer dva roky trvajúcou občianskou vojnou.

Detaily 15-minútového dialógu pápeža s juhosudánskym prezidentom ani jedna zo strán nekonkretizovala. Už viacero svetových lídrov Kiira opakovane vyzývalo na ukončenie konfliktu, pri ktorom prišlo o život vyše 10.000 ľudí a ďalšie viac ako dva milióny pripravil o strechu nad hlavou. Boje v Južnom Sudáne však pokračujú i napriek sérii zmarených mierových dohôd a prímerí, napísala agentúra Reuters.

"Bolo to súkromné stretnutie," uviedol hovorca Lombardi. "Dôvod stretnutia a zámer pápeža boli samozrejme v záujme mieru a zmierenia v tomto štáte."

Stretnutie sa uskutočnilo krátko po príchode Františka do ugandskej metropoly Kampala v rámci druhej etapy pápežovej cesty po Afrike; pripravil ho ugandský prezident Yoweri Museveni.

Pápež zavítal do Ugandy pri príležitosti 50. výročia svätorečenia 22 katolíkov zavraždených koncom 19. storočia na príkaz miestneho kráľa snažiaceho sa zmariť šírenie kresťanstva.