Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Pápež František vyzdvihol nových svätcov-pápežov za vieru a odvahu

Pápež František (uprostred) vyhlásil v nedeľu 27. apríla 2014 na Námestí sv. Petra vo Vatikáne za svätých svojich predchodcov Jána XXIII. a Jána Pavla II. - talianskeho pápeža, ktorý zvolal reformný druhý vatikánsky koncil, a prvého slovanského pápeža pochádzajúceho z Poľska. Foto: TASR/AP

Vyhlásenie nových svätcov oslávili aj v poľskom rodisku Jána Pavla II.

Vatikán 27. apríla (TASR) - Pápež František vyzdvihol pápežov Jána XXIII. a Jána Pavla II., ktorých dnes na kanonizačnej slávnosti vo Vatikáne vyhlásil za svätých, ako odvážnych mužov, ktorí pretrvali tragédie 20. storočia. Veriacich vyzval, aby nasledovali ich pamiatku verným nasledovaním ich učenia.

František v homílii počas omše na Námestí sv. Petra označil Jána XXIII. za "pápeža poddajnosti voči Duchu Svätému" a Jána Pavla II. za "pápeža rodiny", informoval Vatikánsky rozhlas.

"Boli to dvaja muži odvahy... a pred Cirkvou a svetom vydali svedectvo o Božej dobrote a milosrdenstve," povedal pápež. "Boli kňazmi, biskupmi a pápežmi 20. storočia. Prežili jeho tragické udalosti, tie ich však nepremohli. Silnejší v nich bol Boh, silnejšia bola viera v Ježiša Krista," citovala ho agentúra APA.

František vyhlásil svojich dvoch predchodcov za svätých príslušnou kanonizačnou formulou: "Ku cti Najsvätejšej Trojice, na vyzdvihnutie katolíckej viery a na zveľadenie kresťanského života, autoritou nášho Pána Ježiša Krista, svätých apoštolov Petra a Pavla a Našou vlastnou, po dôkladnom zvažovaní, opakovanom vzývaní Božej pomoci a vypočutí si rady mnohých Našich bratov v biskupskej službe, vyhlasujeme a definujeme blahoslavených Jána XXIII. a Jána Pavla II. za svätých, zapisujeme ich do zoznamu svätých a nariaďujeme, aby boli v celej Cirkvi nábožne uctievaní ako svätí. V mene Otca i Syna i Ducha Svätého," uviedol Vatikánsky rozhlas.

Vatikán odhadol, že na slávnosti sa v Ríme zúčastnilo približne 800.000 ľudí. Okolo 500.000 z nich zaplnilo Námestie sv. Petra a neďaleké ulice, zvyšní sledovali obrady na veľkoplošných obrazovkách rozmiestnených na ďalších námestiach v centre mesta. V čase začiatku bohoslužieb bola zaplnená nielen ulica vedúca do Vatikánu, Via della Conciliazione, ale aj okolité ulice i mosty cez rieky Tiber, uviedla agentúra AP.

Po kanonizačnom obrade predstavili relikvie nových svätých na verejnú úctu. Strieborný relikviár s pozostatkami Jána XXIII. priniesli členovia jeho príbuzenstva. Relikvie Jána Pavla II. priniesla spolu s manželom Kostaričanka Floribeth Mora Diazová, ktorej uzdravenie v roku 2011 uznali za zázrak na príhovor tohto pápeža. Prvá uzdravená na príhovor Jána Pavla II., francúzska rádová sestra Marie Simon-Pierre, predniesla jednu z prosieb v rámci modlitieb veriacich.

V závere pápež v krátkom príhovore pozdravil jednotlivé skupiny prítomných, poďakoval organizátorom, dobrovoľníkom i pracovníkom médií, a udelil veriacim apoštolské požehnanie. Po ňom sa osobne pozdravil s prítomnými zástupcami krajín a následne prešiel medzi veriacimi v otvorenom papamobile po Via della Conciliazione.

Oficiálne bolo prihlásených 93 delegácií, medzi 24 hlavami štátov bol aj prezident SR Ivan Gašparovič. Zo slovenských biskupov boli prítomní predseda Konferencie biskupov Slovenska Stanislav Zvolenský, prešovský arcibiskup metropolita Ján Babjak, biskupi Stanislav Stolárik, Tomáš Galis, Jozef Haľko a Milan Lach. Medzi členmi Rímskej kúrie boli kardinál Jozef Tomko a arcibiskup Cyril Vasiľ. Na slávnosti vo Vatikáne sa zúčastnilo do tisíc slovenských pútnikov, dodáva Vatikánsky rozhlas.

Talianske médiá uviedli, že dnešnú slávnosť sledovali v televízii alebo prostredníctvom internetu dve miliardy ľudí na celom svete. Vo Vatikáne bolo akreditovaných 2200 pracovníkov médií. Rímske úrady informovali, že 101 pútnikov museli ošetriť v nemocniciach, nikto z nich však nebol vo vážnom stave.

Pápež František bude v pondelok ešte sláviť ďakovnú omšu za svätorečenie, na ktorej sa podľa predpokladov znova zúčastnia početní poľskí pútnici, dodáva APA. Dnešnú udalosť označila za "nedeľu štyroch pápežov" v súvislosti s tým, že na kanonizácii bol prítomný aj Františkov predchodca, emeritný pápež Benedikt XVI.



Vyhlásenie nových svätcov oslávili aj v poľskom rodisku Jána Pavla II.

Tisícky priaznivcov zosnulého pápeža Jána Pavla II. sa dnes pri príležitosti jeho svätorečenia zúčastnili na svätej omši v poľských Wadowiciach - rodisku pápeža. Na veľkoplošnej obrazovke na námestí potom spoločne sledovali kanonizačný obrad, ktorý sa vysielal naživo z Vatikánu.

Úradujúci pápež František vyhlásil dnes za svätého okrem spomínaného Jána Pavla II., prvého slovanského pápeža, aj Jána XXIII. - talianskeho pápeža, ktorý zvolal reformný druhý vatikánsky koncil.

Na Námestí Jána Pavla II. vo Wadowiciach dnes panovala radostná atmosféra. Po svätorečení miestneho rodáka sa vzápätí za jasotu niekoľkotisícového davu vzniesli k oblohe stovky balónov vo farbách vatikánskej vlajky - žltej a bielej.

"Ján Pavol II. bol vzorom hodným nasledovania pre mnohých ľudí, znamenitá osobnosť, ktorá urobila veľa dobrého pre ľudí, pre pokoj na Zemi. Bolo dôležité pre všetkých, nielen pre Poliakov, že takýto človek žil," uviedol pre TASR počas slávnosti v centre Wadowíc Maciej Ziemiański z Krakova.

Dnešná udalosť vo Vatikáne sa zapíše do dejín ako vôbec prvé svätorečenie súčasne dvoch pápežov. Jej historický význam zvýšila aj účasť Františkovho predchodcu, emeritného pápeža Benedikta XVI., ktorý pred rokom ako prvá hlava katolíckej cirkvi po šiestich storočiach odstúpil z funkcie. Dnešná slávnosť tak symbolicky spojila štyroch pápežov.

Dvaja noví svätci sú pochovaní v hrobkách v Bazilike sv. Petra.