Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Generálny vikár odmieta špekulácie o pápežovej rezignácii

Foto: TASR/AP

Pápež zároveň nahnevane odsúdil mediálne pokrývanie škandálu okolo úniku vatikánskych dokumentov, ktorý otriasol rímskokatolíckou cirkvou.

Vatikán 30. mája (TASR) - Generálny vikár Svätej stolice kardinál Angelo Comastri dnes v rozhovore pre denník Il Messagero vylúčil rezignáciu pápeža Benedikta XVI., skľúčeného zradou v súvislosti s únikom dôverných vatikánskych materiálov.

Hlava katolíckej cirkvi síce trpí, ale ťažkostiam sa nevyhýba a na svoj úrad by nikdy nerezignovala, zdôraznil 68-ročný Comastri. Súčasne vylúčil, že by sa na úniku utajovaných materiálov mohol podieľať niektorý z členov zboru kardinálov.

Nemecký kardinál Walter Brandmüller dnes v rozhovore pre denník La Stampa pripomenul, že v dejinách cirkví nie je únik dôverných dokumentov a prezradenie tajomstiev ojedinelou záležitosťou. V tejto súvislosti uviedol príklad úniku utajených dokumentov v priebehu prvého vatikánskeho koncilu (1870-71) alebo sfalšovanie pápežskej buly francúzskym kráľom Filipom IV. Pekným s cieľom zdiskreditovať Bonifáca VIII., posledného mocensky silného pápeža vrcholného stredoveku. Brandmüller ostro protirečil názorom, podľa ktorých chceli aktéri úniku pápežovi v konečnom dôsledku pomôcť. Upozornil, že o tom nemožno hovoriť, keď sa pri tom ktosi dopúšťa zločinu. Takéto konanie ničomu nepomáha, iba škodí, dodal podľa agentúry APA 83-ročný nemecký cirkevný hodnostár.

Samotný pápež Benedikt XVI. dnes pred tisíckami pútnikov na Námestí sv. Petra okrem iného povedal: "Náš život a naša kresťanská púť je často poznačovaná ťažkosťami, nepochopením a trápením." Čeliac "konfliktom v medziľudských vzťahoch - často v rámci vlastnej rodiny -" musia byť všetci ľudia pevní a vytrvalí, citovala jeho slová agentúra AP.

Najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi súčasne odsúdil mediálne pokrývanie škandálu okolo úniku vatikánskych dokumentov, ktorý otriasol rímskokatolíckou cirkvou, a uviedol, že toto spravodajstvo je nepravdivým obrazom o Svätej stolici.