Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pápež František: Prekonajme ľahostajnosť

Pápež František počas generálnej audiencie v Ríme. Foto: TASR/AP

Posolstvo pápeža Františka na rok 2016 má podnietiť všetkých ľudí dobrej vôle, aby v rámci svojich možností prispeli k spoločnému budovaniu starostlivejšieho a milosrdnejšieho sveta.

Vatikán 30. decembra (TASR) - "Premôž ľahostajnosť a vydoby pokoj" - to je téma 49. Svetového dňa pokoja. V katolíckej cirkvi sa slávi od roku 1968 vždy 1. januára. V roku 2016 to bude v piatok. Pápežom Františkom zvolenú tému zverejnila Pápežská rada pre spravodlivosť a pokoj v auguste 2015 vo Vatikáne. V katolíckej cirkvi sa 1. januára slávi aj sviatok Panny Márie Bohorodičky.

"Ľahostajnosť voči biedam našich čias je jednou z hlavných príčin chýbajúceho pokoja vo svete," uviedli členovia Pápežskej rady pre spravodlivosť a pokoj v sprievodnom komuniké k posolstvu pápeža Františka. "Ľahostajnosť sa dnes viaže na rozličné formy individualizmu, ktoré vedú k izolácii, nevšímavosti, egoizmu, teda k nezáujmu a nedostatku nasadenia. Nárast informácií neznamená automaticky zvýšenie pozornosti voči problémom, ak nejde ruka v ruke so solidárnou otvorenosťou svedomia. Pre tento cieľ je zásadne dôležitý prínos, ktorý popri rodine môžu dať vychovávatelia, učitelia, ľudia z oblasti kultúry a médií, intelektuáli a umelci. Nad ľahostajnosťou sa dá zvíťaziť len spoločnou odpoveďou na túto výzvu," zdôraznila v komuniké Pápežská rada pre spravodlivosť a pokoj.

Posolstvo pápeža Františka na rok 2016 má podnietiť všetkých ľudí dobrej vôle, najmä tých, čo pracujú v oblasti výchovy a vzdelávania, v médiách a v kultúre, aby v rámci svojich možností a v duchu najlepších predsavzatí prispeli k spoločnému budovaniu starostlivejšieho a milosrdnejšieho sveta, čiže sveta slobodnejšieho a spravodlivejšieho, uviedol Vatikánsky rozhlas.

Svetový deň pokoja vyhlásil 8. decembra 1967 pápež Pavol VI. Ten sa po celý svoj pontifikát zasadzoval za svetový mier a pokoj. Vo svojej apoštolskej exhortácii Evangelii nuntiandi zdôraznil, že misionárska dimenzia cirkvi je pre udržanie mieru a pokoja nevyhnutná. Na zvýraznenie tejto potreby zaviedol Svetový deň pokoja.

Kým rímskokatolícka cirkev slávi 1. januára Svetový deň pokoja, Organizácia Spojených národov (OSN) každý rok 21. septembra pripomína Medzinárodný deň mieru a akcentuje v ňom zachovávanie pokoja zbraní a nenásilia vo svete.