Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Pápež v sombrere očaril Mexičanov; vyzval na prekonanie útrap vierou

Pápež Benedikt XVI. celebruje omšu 24. marca 2012 v Leóne. Foto: TASR/AP

Pápež odkázal Mexičanom, aby svojou vierou prekonali zlo, akým je drogové násilie, ktoré ich sužuje.

Silao 25. marca (TASR) - Pápež Benedikt XVI. uskutočnil dnes prelet vrtuľníkom okolo gigantickej sochy Krista nad mexickým mestom Silao, aby sa preniesol na pódium v parku Bicentenario, kde odslúžil omšu, ktorá je vyvrcholením jeho programu v Mexiku.

Dvadsať metrov vysokú bronzovú sochu Krista s roztiahnutými rukami vztýčili na konci tzv. Vojny kristerov z rokov 1926-29, keď veriaci povstali proti antikatolíckej marxistickej vláde, čo prerástlo do občianskej vojny.

Na slávnostnej omši pod otvoreným nebom čakali na pápeža státisíce ľudí. Jednotlivé fary rozdali veriacim zdarma 300.000 vstupeniek, no ďalšie desaťtisíce ľudí sledovali omšu z kopcov nad parkom, kde sa podujatie odohráva. Niektorí stanovali v parku už od soboty.

Najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi vo svojich úvodných slovách vyzdvihol "nekonečné milosrdenstvo Božie, ktoré neprahne po smrti hriešnikov, ale po ich premene a znovuzrodení".

Pápež pripomenul potrebu prekonania útrap na ceste k nádeji. "Keď sa snažíme o hlbší rozmer osobného i spoločenského života, ľudské možnosti nám nepomôžu v spáse. Musíme sa upriamiť na Jediného, ktorý dokáže naplniť náš život, pretože je podstatou života, ako aj jeho tvorcom," povedal Benedikt XVI. nadšenému davu.

Pápež odkázal Mexičanom, aby svojou vierou prekonali zlo, akým je drogové násilie, ktoré ich sužuje.

Sombrero pre pápeža Benedikta XVI.
Foto: TASR/AP
Často odmeraný a vážny pápež potešil Mexičanov, keď si počas svojho presunu k oltáru nasadil na hlavu typické sombrero. V Mexiku panovalo slnečné počasie. Pred začiatkom slávnostnej omše pôsobil park ako zhromaždenie na veľkej fieste, keď z reproduktorov hrala hlasná hudba, ľudia sa fotografovali, pochutnávali si na jedle v mnohých stánkoch. Sotva však omša začala, dav stíchol a načúval slovám pápeža a ostatných duchovných.

Pápeža dnes ešte čaká slávnostné spustenie osvetlenia sochy Krista na kopci Cerro del Cubilete na Silaom.

Benedikt XVI., ktorý do Mexika pricestoval v piatok, odletí zajtra na dvojdňovú návštevu Kuby. Naspäť do Ríma odcestuje vo štvrtok.