Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Pápež varoval pred prehĺbením konfliktu na Blízkom východe

Ľudia sa zhromažďujú na Námestí svätého Petra vo Vatikáne, keď pápež František odovzdáva svoje požehnanie, keď recituje poludňajšiu modlitbu Regina Coeli z okna svojho ateliéru v nedeľu 14. apríla 2024. Foto: TASR/AP

František upozornil, že Blízky východ sa môže dostať do ešte hlbšej priepasti násilia a žiadal riešenie konfliktu medzi Izraelom a Palestínčanmi na úrovni dvoch štátov, píše APA.

Vatikán 14. apríla (TASR) - Pápež František po nedeľnej modlitbe Anjel Pána vyjadril znepokojenie a bolesť v spojitosti s útokom Iránu na Izrael. Obe strany žiadal, aby sa vyhli konaniu vedúcemu k prehĺbeniu konfliktu na Blízkom východe, informuje TASR podľa agentúr AP, APA a AFP.

"Modlím sa a so znepokojením, no takisto aj s bolesťou, sledujem správy, ktoré v týchto hodinách prichádzajú, o zhoršujúcej sa situácii v Izraeli z dôvodu zásahu Iránu," povedal pápež ľudom zhromaždením na Námestí sv. Petra vo Vatikáne. Prihovoril sa im z okna nad týmto námestím, pripomína AP.

František upozornil, že Blízky východ sa môže dostať do ešte hlbšej priepasti násilia a žiadal riešenie konfliktu medzi Izraelom a Palestínčanmi na úrovni dvoch štátov, píše APA. "Nik nesmie zasahovať do existencie iného štátu," uviedol.

Takisto opäť žiadal prímerie v Pásme Gazy a začiatok mierových rokovaní. Svetové spoločenstvo vyzval, aby pomohlo obyvateľstvu (Pásma Gazy), ktoré čelí humanitárnej kríze a žiadal aj okamžité prepustenie rukojemníkov zadržiavaných hnutím Hamas.