Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Reakcie na odstúpenie pápeža

Pápež uviedol, že si je plne vedomý vážnosti tohto kroku a na svoju funkciu rezignuje "v plnej slobode". Foto: TASR/AP
Jona Metzger Foto: TASR/AP

Prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič prijal s prekvapením dnešné vyhlásenie pápeža Benedikta XVI. o abdikácii.

Bratislava 11. februára (TASR) - Kardinál Miloslav Vlk, ktorý sa v roku 2005 ako jediný Čech zúčastnil na voľbe pápeža Benedikta XVI., dnes v reakcii na jeho rezignáciu povedal, že ho neprekvapila.

"Minulý týždeň som s ním trikrát hovoril a mal som dojem, že je veľmi slabý a veľmi zostarnutý, takže ma to vôbec neprekvapilo... Úbytok duševných síl natoľko zrejmý nebol, hovorili, že hlava funguje dobre, ale celkové fyzické sily, to sa dalo trochu pozorovať, ako sa pohyboval," povedal Vlk pre Českú televíziu.

Miloslav Vlk
Foto: TASR/AP
Uviedol, že sa na voľbe nového pápeža vzhľadom na svoj vek nezúčastní, zastúpi ho kardinál Dominik Duka, citoval ho server Novinky.cz. Vek kardinálov, ktorí sa môžu zúčastniť na konkláve, obmedzil na maximálne 80 rokov pápež Pavol VI. v roku 1970.

Generálny sekretár Českej biskupskej konferencie Tomáš Holub považuje rozhodnutie pápeža za odvážne. "Ak sa posledná rezignácia uskutočnila v 15. storočí, tak je to krok obrovskej vnútornej zrelosti a odvahy," povedal denníku Právo. Vyjadril presvedčenie, že jeden z budúcich pápežov bude z Južnej Ameriky či Afriky, kde je katolícka cirkev na vzostupe.


Pápežovo odstúpenie prekvapilo aj vatikánskeho hovorcu


Rozhodnutie pápeža Benedikta XVI. odstúpiť z funkcie prekvapilo aj hovorcu Vatikánu. Podľa agentúry Reuters to naznačuje, že o pápežovom úmysle vopred nevedeli ani jeho najbližší spolupracovníci.

Federico Lombardi
Foto: TASR/AP
Hovorca Svätej stolice Federico Lombardi súčasne zdôraznil, že pápežov odchod nesúvisí so žiadnym konkrétnym ochorením, ale len s pokročilým vekom. Benedikt XVI. podľa Lombardiho dospel k rozhodnutiu o svojom odchode v priebehu posledných mesiacov, a to sám a slobodne, bez akýchkoľvek vonkajších tlakov a plne v súlade s cirkevným právom.

Pápež sa - ako uviedol Lombardi - zrejme rozhodol odísť ešte pred veľkonočnými sviatkami, počas ktorým by musel absolvovať množstvo oficiálnych podujatí. Hovorca v tejto spojitosti poprel špekulácie o tom, že by rezignácia bola dôsledkom ťažkostí pri výkone pontifikátu, alebo že by mohla viesť k rozštiepeniu alebo neistote v cirkvi.

Podľa Lombardiho slov pápež bezprostredne po 28. februári odíde do letného sídla neďaleko Ríma a následne sa uchýli do bývalého kláštora vo Vatikáne. Nemá pritom v úmysle zúčastniť sa voľby novej hlavy katolíckej cirkvi, ktorá sa pravdepodobne uskutoční do konca marca.

Pápežov o štyri roky starší brat Georg Ratzinger pre agentúru DPA potvrdil, že za rozhodnutím Benedikta XVI. sú zdravotné problémy súvisiace s vysokým vekom.

Podľa Georga mal jeho brat čoraz väčšie problémy s chodením a lekári mu odporúčali, aby sa vzdal cestovania na dlhšie vzdialenosti. Zdôraznil, že pápež svoje rozhodnutie zvažoval už niekoľko mesiacov, a že jeho odchod je výsledkom prirodzeného procesu. "Dolieha na neho vek. Môj brat chce v tomto veku viac odpočívať," konštatoval Georg.


Justin Welby
Foto: TASR/AP

Anglikánsky arcibiskup prijal pápežovo odstúpenie s pochopením


Duchovný vodca svetového anglikánskeho spoločenstva prijal dnes správu o odstúpení pápeža Benedikta XVI. so zármutkom, ale súčasne s pochopením.

"Dnes ráno sme sa s ťažkým srdcom, ale s plným pochopením dozvedeli o pápežovom rozhodnutí zložiť ťarchu služby rímskeho biskupa, ktorú vykonával s veľkou dôstojnosťou, porozumením a odvahou," uviedol vo vyhlásení arcibiskup z Canterbury Justin Welby, symbolický predstavený 80 miliónov anglikánov po celom svete.

Welby sa ujal úradu len minulý týždeň po odstúpení svojho predchodcu Rowana Williamsa, ktorý zastával úrad celé desaťročie. Vo svojom vyhlásení Welby ubezpečil o svojich modlitbách za kardinálov, ktorí budú voliť nového pápeža.

Hlavný rabín Metzger ocenil pápeža Benedikta XVI.



Izraelský hlavný rabín Jona Metzger ocenil doterajšiu činnosť pápeža Benedikta XVI., ktorý dnes oznámil, že 28. februára sa vzdá svojej funkcie. Vzťahy medzi Izraelom a Vatikánom nikdy neboli lepšie, citovala Metzgera agentúra Reuters.

"Počas jeho (pápežskej) éry tu boli doposiaľ najlepšie vzťahy medzi cirkvou a hlavným rabinátom a dúfame, že toto smerovanie bude pokračovať," povedal hovorca izraelského hlavného rabína.

"Myslím, že si zaslúži množstvo uznania za zbližovanie vzťahov medzi judaizmom, kresťanstvom a islamom vo svete," dodal Metzger, ktorý pápežovi zároveň zaželal "dobré zdravie a dlhé dni".

Nemecká vláda dnes zároveň vyhlásila, že cíti pohnutie v súvislosti s prekvapujúcim odstúpením Benedikta XVI. z pápežského úradu, ale rešpektuje jeho rozhodnutie. Uviedol to dnes v Berlíne hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert na pravidelnej tlačovej konferencii. Kancelárka Angela Merkelová sa k najnovšej správe z Vatikánu vyjadrí o 14.30 h SEČ.

Ako dodal, nemecká vláda má Svätého otca v najväčšej úcte za to, čo počas celého života urobil pre katolícku cirkev. Pripomenul, že Benedikt XVI. spravoval katolícku cirkev takmer osem rokov. Zanecháva po sebe veľmi výraznú stopu ako mysliteľ na čele cirkvi, ale aj ako jej pastier, uviedol Seibert. "Nech sú jeho dôvody (pre odchod) akékoľvek, musia byť rešpektované," dodal.


Americký prezident Barack Obama
Foto: TASR/AP

Prezident Obama vzdal hold odstupujúcemu pápežovi Benediktovi XVI.



Americký prezident Barack Obama dnes vzdal úctu pápežovi Benediktovi XVI. a uviedol, že sa za neho modlí. Reagoval tak na jeho prekvapujúce rozhodnutie odstúpiť z postu hlavy katolíckej cirkvi, informovala agentúra Reuters.

"Cirkev hrá v USA i vo svete veľmi dôležitú úlohu. Tým, ktorí už čoskoro budú voliť nástupcu Benedikta XVI., úprimne želám len to najlepšie," dodal prezident vo svojom vyhlásení.

Svetový židovský kongres ocenil pápežove mnohé kontakty so židovskou komunitou. "Žiadny pápež predtým nespravil viac krokov pre zlepšenie vzťahov so židmi na toľkých úrovniach," vyhlásil predseda kongresu Ronald Lauder v New Yorku.

Taliansky prezident Giorgio Napolitano sa vyjadril, že Benedikt ukázal "neobyčajnú odvahu a zmysel pre zodpovednosť", keď pristúpil k tomuto rozhodnutiu.

Hovorca poľskej katolíckej konferencie biskupov Józef Kloch podľa agentúry DPA konštatoval, že pápežov krok prišiel ako "blesk z čistého neba, nakoľko tomu nič nenaznačovalo".

Popredný poľský intelektuál Adam Boniecki zase poznamenal, že Benedikt XVI. sa pravdepodobne chcel vyhnúť zopakovaniu situácie spred ôsmich rokov, keď predchádzajúceho pápeža Jána Pavla II. počas posledných mesiacov jeho života trápilo upadajúce zdravie. "Musíme byť vďační za to, že Benedikt našiel spôsob, ako vyriešiť problém pápežského úradu, slabosti a vysokého veku pri zachovaní si pevnej viery," myslí si Boniecki.


Reakcie na Slovensku



Foto: TASR/Pavel Neubauer

Kardinál Tomko: Benedikt XVI. si chce plniť svoje povinnosti stopercentne


Pápež Benedikt XVI. si chce plniť svoje povinnosti stopercentne a aj to môže byť príčina jeho odstúpenia. Uviedol to slovenský kardinál Jozef Tomko, ktorý sa dnes zúčastnil na verejnom konzistóriu, počas ktorého Benedikt XVI. oznámil rozhodnutie vzdať sa svojho úradu.

Podľa Tomka sú sily Benedikta XVI. slabšie, aj keď nevidno príčinu. „Ja si pamätám na Jána Pavla II., on bol ku koncu života, posledné mesiace oveľa slabší ako je teraz Benedikt XVI. Benedikt XVI. chodí. To je človek, ktorý berie svoje povinnosti stopercentne, aj tak ich chce plniť. Možno že tam treba hľadať aj koreň jeho rozhodnutia, ale to sú všetko len hádanky aj pre nás, prečo to tak radikálne riešil, že sa vzdá,“ uviedol kardinál Tomko, ktorého vyjadrenia priniesla na svojej webovej stránke Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska.

Minister Miroslav Lajčák a svätý otec Benedikt XVI.
Foto: TASR/MZVSR

Slovenská diplomacia si váži pápežovo úsilie riešiť globálne problémy


Slovenská diplomacia si váži všestranné úsilie Svätého otca Benedikta XVI. o riešenie globálnych problémov ľudstva a rozvoj dialógu medzi kultúrami a náboženstvami. Týmito slovami reagoval hovorca ministerstva zahraničných vecí Boris Gandel na správu o odstúpení pápeža Benedikta XVI., ktorý má vo funkcii hlavy katolíckej cirkvi skončiť 28. februára.

"Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR prijalo dnešné vyhlásenie pápeža Benedikta XVI. s rešpektom," uviedol Gandel. Slovenská diplomacia oceňuje aj osobitný záujem pápeža Benedikta XVI. o spoločensko-sociálny vývoj na Slovensku, ktorý podľa hovorcu deklaroval aj počas nedávnej oficiálnej návštevy ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka vo Vatikáne v novembri 2012. Rezort bude venovať pozornosť ohlásenému konkláve, na ktorom bude kardinálsky zbor voliť novú hlavu katolíckej cirkvi.


Ivan Gašparovič, prezident SR
Foto: TASR/Pavel Neubauer

PREZIDENT: Pápež Benedikt XVI. je silnou morálnou autoritou katolíckej cirkvi


Prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič prijal s prekvapením dnešné vyhlásenie pápeža Benedikta XVI. o abdikácii. Tvrdí, že Svätý otec je silnou morálnou autoritou katolíckej cirkvi. Pápež má v svojej funkcii skončiť 28. februára.

"Vo svojich encyklikách nabáda k návratu k tradičným hodnotám rodiny, solidarity a spoločenskej zodpovednosti," uviedol prezidentov hovorca Marek Trubač. Ivan Gašparovič si podľa jeho slov váži pontifikát Benedikta XVI., ktorým deklaroval hlboký záujem o duchovnosť ľudstva a jeho pokojnú budúcnosť.

Ján Fígeľ
Foto: TASR/Martin Baumann

J. FIGEĽ: Správa o odstúpení Benedikta XVI. je prekvapujúca


Správa o odstúpení hlavy katolíckej cirkvi, pápeža Benedikta XVI. je podľa predsedu kresťanských demokratov (KDH) Jána Figeľa prekvapujúca. "Prijímam ju však s rešpektom nielen k jej obsahu, ale aj k jej nositeľovi," uviedol dnes Figeľ.

Pápež Benedikt XVI. si podľa jeho slov zaslúži nielen úctu, ale aj poďakovanie za svoj prínos v službe dobrej veci, cirkvi a ľudskosti. "Som presvedčený, že tak, ako nadviazal na svojho predchodcu Jána Pavla II., tak bude s úctou a nádejou hľadaný nástupca, ktorý nadviaže na jeho misiu," doplnil Figeľ s tým, že rešpektuje aj pohnútky aj autonómnosť jeho rozhodnutia.

predseda KBS Stanislav Zvolenský (vpravo) a hovorca KBS Jozef Kováčik
Foto: TASR/Dušan Hein

KBS: Rozhodnutie o rezignácii je plne v súlade s právami Svätého otca


Konferencia biskupov Slovenska (KBS) je rozhodnutím pápeža Benedikta XVI. rezignovať na svoju funkciu prekvapená, plne ho však rešpektuje. Predpokladá, že aj napriek tomuto rozhodnutiu sa audiencia slovenských biskupov u pápeža, plánovaná na 27. februára, uskutoční.

"Je to správa prekvapujúca, avšak plne v súlade s právami Svätého otca," reagoval pre TASR na správu o pápežovom odstúpení hovorca KBS Jozef Kováčik. Dodal, že zatiaľ sa nič nemení na programe Národnej púte slovenských biskupov do Ríma, ktorá sa uskutoční v dňoch 25. až 28. februára v rámci slávenia Cyrilo-metodského roka. V stredu 27. februára má byť súčasťou púte aj audiencia u pápeža. "Zatiaľ predpokladáme, že sa uskutoční. Ak by sa niečo zmenilo, budeme reagovať," uviedol Kováčik.

Bratislavská arcidiecéza bližšie komentovať rozhodnutie pápeža o odstúpení nechcela. Podľa riaditeľa bratislavského Arbiskupského úradu (ABÚ) Tibora Hajdu chcú si počkať až na oficiálnu správu, na prebrané správy agentúr nebudú reagovať.

Anna Záborská
Foto: TASR/Jozef Ďurník

A.ZÁBORSKÁ:V posledných rokoch som sa s pápežom stretla niekoľkokrát, zvládal to



Rozhodnutie hlavy katolíckej cirkvi, pápeža Benedikta XVI., vzdať sa 28. februára svojho pontifikátu, prekvapilo slovenskú europoslankyňu Annu Záborskú (KDH). "V posledných rokoch som sa s ním stretla viackrát. Bolo vidieť, že je už pomerne slabý a obdivovala som, že celý ten tlak zvláda," povedala pre TASR.

Na druhej strane, Záborská nemá pocit, že by sa stav pápeža v poslednom čase zhoršoval a ešte na jeseň minulého roka bol relatívne v poriadku. "Muselo sa stať niečo teraz. V jeho veku už aj minimálne zhoršenie zdravotného stavu mohlo rozhodnúť," dodala.


Premiér Robert Fico
Foto: TASR/Michal Svítok

R. FICO: Rezignáciu Svätého Otca prijímam s rešpektom



Rezignáciu Svätého Otca prijímam s rešpektom ako jeho osobné rozhodnutie. Aj takýmito slovami reagoval predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) na dnešné vyhlásenie pápeža Benedikta XVI. o abdikácii.

"Benedikta XVI. som počas jeho pontifikátu vnímal ako zástancu tradičných hodnôt, ktorý sa veľmi intenzívne zaujímal o dianie vo svete," uviedol premiér.

Pápež má v svojej funkcii skončiť 28. februára. Svoje rozhodnutie abdikovať zdôvodnil tvrdením, že v dôsledku pokročilého veku už nemá dostatok síl na ďalšie vykonávanie svojho úradu. Pápež (85) podľa vlastných slov v posledných mesiacoch zoslabol natoľko, že by už naďalej nemohol adekvátne vykonávať zverenú službu.

BRENDZA: Pápež dobrovoľne rezignoval naposledy v roku 1294



Posledným pápežom, ktorý dobrovoľne rezignoval bol v roku 1294 Celestín V., vlastným menom Pietro Morone. Pre TASR to uviedol cirkevný historik, rímsko-katolícky kňaz Gabriel Brendza.

Predtým ako sa stal pápežom, bol podľa Brendzu zbožným pustovníkom, veľmi váženým v celom Taliansku. „Za zvláštnych okolností ho konkláve v roku 1294 zvolilo za Petrovho nástupcu. Keď však videl, že vedenie cirkvi mu už ako 78-ročnému starcovi robilo veľké problémy, po päťmesačnom pontifikáte prečítal 13. decembra 1294 abdikačnú bulu – rezignáciu. A tým sa vzdal úradu rímskeho pápeža, rímskeho biskupa, Petrovho nástupcu,“ povedal Brendza.

Pripomenul, že niečo podobné sa stalo ešte v 15. storočí počas kostnického koncilu v časoch, keď v cirkvi bola vnútorná schizma a existovali až traja pápeži. „Keď chcel koncil odstrániť túto schizmu a zvoliť jediného pápeža, abdikoval 4. júla 1415 vtedajší pápež Gregor XII., ktorý bol rímskym pápežom. Jeho abdikačnú bulu na koncile prečítal vyslaný a ním splnomocnený kardinál. Jeho nástupcom sa stal v Kostnici zvolený pápež Martin V.,“ dodal Brendza.