Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Pápež vyzval na mier a ukončenie kórejského napätia

Foto: TASR/AP

Pred zástupom 250.000 ľudí, zhromaždených na námestí, František odsúdil aj vojny a terorizmus v Afrike, pričom ostro kritizoval svet nenásytne bažiaci po "ľahkých ziskoch".

Vatikán 31. marca (TASR) - Na vatikánskom Námestí sv. Petra, plnom rozradostených pútnikov, turistov a obyvateľov Ríma a vyzdobenom jarnými kvetmi, celebroval dnes pápež František svoju prvú veľkonočnú nedeľnú omšu v úrade najvyššieho pontifika.

Vo veľkonočnom posolstve sa zameral na prosby o mier, zdôrazniac, že už príliš dlho trvajú konflikty v Sýrii a medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi. Pápež tiež vyzval na zmierenie na Kórejskom polostrove, kde Severná Kórea vyhlásila, že vstúpila do vojnového stavu s Južnou Kóreou.

Pred zástupom 250.000 ľudí, zhromaždených na námestí, František odsúdil aj vojny a terorizmus v Afrike, pričom ostro kritizoval svet nenásytne bažiaci po "ľahkých ziskoch".

Zmŕtvychvstanie "znamená, že Božia láska je silnejšia než samotné zlo a smrť; znamená, že Božia láska dokáže pretvoriť naše životy a nechať rozkvitnúť pusté miesta v našich srdciach," povedal pápež v posolstve Urbi et orbi (Mestu Rímu a svetu).

František - pôvodom z Argentíny, rodným menom Jorge Mario Bergoglio - bol za pápeža zvolený na konkláve 13. marca. Úradu sa ujal v období, keď je meno cirkvi už niekoľko rokov poškvrňované škandálmi pohlavného zneužívania i korupčnými aférami. Hneď po nastúpení do funkcie začal zdôrazňovať pokoru, skromnosť a jednoduchosť na apoštolskom stolci.

Vo štvrtok František porušil protokol a veľkonočný obrad umývania nôh vykonal vo väzení pre mladistvých. Má ísť o pripomenutie si Ježišovho umývania nôh apoštolom - František však umyl nohy aj dvom ženám, z nich jednej moslimke, pozastavuje sa agentúra DPA.

Na Veľký piatok predsedal František tradičnej pobožnosti krížovej cesty pri rímskom Koloseu, ktorá je pripomienkou posledných Ježišových hodín pred ukrižovaním.

V sobotu viedol v Bazilike sv. Petra veľkonočné vigílie. Dnešná nedeľná omša bola zase pripomienkou Ježišovho zmŕtvychvstania.