Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pápež spolu s veriacimi sledoval obrad krížovej cesty v Koloseu

Pápež spolu s veriacimi počas obradu krížovej cesty v rímskom Koloseu Foto: TASR/AP

Priamy prenos z krížovej cesty vysielali televízie vo vyše 50 krajinách po celom svete.

Vatikán 18. apríla (TASR) - Pápež František sa dnes večer, na Veľký piatok, spoločne s tisíckami veriacich v Ríme zúčastnil na tradičnom obrade krížovej ceste v Koloseu. Sledoval ju v tichosti, bez toho, aby predniesol tradičný prejav. Až v závere, z terasy na Palatínskom pahorku, udelil svoje apoštolské požehnanie veriacim, informoval Vatikánsky rozhlas.

Testy meditácií pre 14 zastavení obradu, ktorý pripomína utrpenie a smrť Ježiša Krista, napísal tento rok taliansky biskup Giancarlo Bregantini, ktorý je známym kritikom mafie. Venoval sa v nich aktuálnym problémom ako je hospodárska kríza, nezamestnanosť alebo rasizmus, uviedla tlačová agentúra DPA. Podľa agentúry Associated Press sa v nich hovorilo tiež o obetiach obchodu s ľuďmi, migrantoch riskujúcich smrť, aby sa dostali do bohatých krajín a preplnených väzeniach.

Pri kríži sa vystriedali ľudia rozličného veku i pôvodu, počas jednotlivých zastavení si ho podávali robotníci, podnikatelia, bezdomovci, migranti a rodiny s deťmi či väzni.

Vatikánsky rozhlas informoval, že sa rátalo s veľkou účasťou veriacich, preto pri Koloseu, v oblasti Fori Imperiali, umiestnili dve veľkoplošné obrazovky. Priamy prenos z krížovej cesty vysielali televízie vo vyše 50 krajinách po celom svete.

Osvetlený kríž pred začiatkom krížovej cesty pred rímskym Koloseom
Foto: TASR/AP
.

Veľkopiatkové obrady

Vatikánsky kazateľ dnes na veľkopiatkových obradoch za účasti pápeža Františka uviedol, že obrovské platy a svetová finančná kríza patria k súčasným zlám, ktoré spôsobuje "túžba po zlate".

František viedol obrady slávenia pamiatky utrpenia a smrti Pána vo vatikánskej Bazilike sv. Petra, pri ktorých, ako len niekoľkokrát do roka, pápež počúva kázeň niekoho iného, informovala agentúra Reuters.

Kazateľ pápežského domu páter Raniero Cantalamessa sa vo svojej homílii zameral na postavu apoštola Judáša, ktorý podľa Biblie zradil Ježiša za tridsať strieborných.

"Za každým zlom v našej spoločnosti sú peniaze, alebo prinajmenšom 'aj' peniaze," povedal Cantalamessa podľa Vatikánskeho rozhlasu.

"Finančná kríza, ktorú svet prekonal a ktorou táto krajina (Taliansko) stále prekonáva, nie je to z veľkej časti dôsledok prekliatej túžby po zlate?" citovala ho agentúra Reuters. "Nie je tiež škandálom, že niektorí ľudia dostávajú platy a dôchodky, ktoré sú niekedy stokrát vyššie než tie, ktoré dostávajú ľudia, ktorí pre nich pracujú, a že pozdvihnú svoje hlasy, aby namietali, keď sa predloží návrh na zníženie ich platu v záujme väčšej sociálnej spravodlivosti?" dodal Cantalamessa.

František, ktorý urobil starostlivosť o chudobných ústrednou témou svojho pontifikátu, v decembri povedal, že obrovské platy a odmeny sú príznakmi ekonomiky založenej na nenásytnosti a nerovnosti.

Pápež dnes na Twitteri napísal: "Nasledovať Ježiša zblízka nie je ľahké, pretože cesta, ktorú si volí, je cesta kríža."

V sobotu pokrstí katechumenov

V sobotu počas veľkonočnej vigílie pápež tradične pokrstí aj desiatich katechumenov - z Talianska, Bieloruska, Senegalu, Libanonu, Francúzska a Vietnamu. Na Veľkonočnú nedeľu František v závere omše na Námestí sv. Petra prednesie posolstvo Urbi et Orbi (Mestu a svetu) bez pozdravov v rôznych jazykoch a veriacim následne udelí svoje požehnanie.

Pápež František predsedá obradom Veľkého piatka na uctenie Kristovej smrti na kríži v Bazilike sv. Petra vo Vatikáne 18. apríla 2014.
Foto: TASR/AP