Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pápež František povzbudil imigrantov

Pápež sa zmienil aj o globalizácii, povedal, že je dobrá, ak neničí bohatstvo a osobitosť národov. Foto: TASR

Najväčšie zhromaždenie ľudí počas pápežovej návštevy v USA sa očakáva vo Philadelfii, kde bude dnes celebrovať omšu pre asi 1,5 milióna veriacich.

Filadelfia 27. septembra (TASR) - Pápež František prehovoril v sobotu vo Filadelfii z miesta, kde prezident Abraham Lincoln vyhlásil v roku 1863 základné americké slobody a nezávislosť krajiny od Británie. Svätý otec ponúkol duševnú podporu hispánskym a ďalším imigrantom v Spojených štátoch. Po prehliadke filadelfskej Sály nezávislosti povedal asi 40.000-ovému davu ľudí pred historickou budovou z 18. storočia, aby sa nenechali znechutiť problémami, ktorým čelia a nepriateľskými slovami niektorých politikov.

Počas svojej prvej návštevy v USA hlava katolíckej cirkvi vo štvrtok vyzvala Američanov v historickom prejave pred oboma komorami Kongresu, aby sa vzdali nepriateľstva voči prisťahovalcom. Tejto téme sa venovať aj vo Filadelfii, kde však hovoril po španielsky.

Pápež František tam povedal, že imigranti prinášajú do novej krajiny mnohé dary a nemali by sa nikdy hanbiť za svoje tradície. "... Nehanbite sa za to, čo je vašou súčasťou". Poznamenal, že americké dejiny zahŕňajú ukončenie otroctva a "postupnú snahu o elimináciu akéhokoľvek druhu rasizmu a predsudkov namierených voči po sebe idúcim vlnám nových Američanov".

"Pamäť chráni dušu človeka pred čímkoľvek alebo kýmkoľvek, kto by sa pokúšal ovládnuť ju alebo ju využiť pre vlastné záujmy," citovala ho agentúra Reuters.

Starosta Filadelfie Michael Nutter povedal prítomným pred pápežovým vystúpením, že všetci Američania sú prisťahovalci, či prišli pred 10 generáciami alebo 10 minútami. A nesmú nechať ľudí presadzujúcich xenofóbiu a rasizmus, aby uspeli.

Pápež sa zmienil aj o globalizácii, povedal, že je dobrá, ak neničí bohatstvo a osobitosť národov. A zdôraznil, že skutočná globalizácia musí rešpektovať rovnoprávnosť rozličných kultúr.

Pápež ďalej hovoril o náboženskej slobode. "Vo svete, kde sa rozličné formy modernej tyranie usilujú potlačiť náboženskú slobodu, ... alebo využiť náboženstvo ako zámienku pre nenávisť a brutalitu, je životne dôležité, aby stúpenci rozličných náboženstiev spojili svoje hlasy vo výzve k mieru, tolerancii a rešpektovaní dôstojnosti a práv druhých," zdôraznil.

Pápež dnes priletel do Filadelfie z New Yorku, kde si z vrtuľníka neplánovane, na vlastnú žiadosť prezrel Sochu slobody a bývalé imigračné centrum na ostrove Ellis. Kardinál New Yorku Timothy Dolan, ktorý ho sprevádzal, povedal, že pápež bol viditeľne dojatý a nostalgicky spomínal na svoje domovské argentínske mesto Buenos Aires. Pripomenul, že aj to bolo mestom imigrantov.

Najväčšie zhromaždenie ľudí počas pápežovej návštevy v USA sa očakáva vo Filadelfii, kde bude v nedeľu celebrovať omšu pre asi 1,5 milióna veriacich.

Práva prisťahovalcov sú jednou z priorít pápeža Františka. Jeho starí rodičia zo strany otca, Giovanni a Rosa Margherita Bergogliovci emigrovali do Argentíny v roku 1929 so synom Mario, pápežovým otcom, z Talianska.

Pápež sa v sobotu vyslovil tiež za to, aby cirkev dala väčšie úlohy civilným osobám, najmä ženám. Upozornil na "obrovský prínos žien, ktorý mali a naďalej majú pre život v našich komunitách" bez ohľadu na to, či ide o laické osoby alebo ženy v cirkvi.