Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pápež vo Vatikáne spomínal na trpiace tváre v Mjanmarsku a Bangladéši

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

František sa priznal, že plakal, keď sa s niektorými Rohingami stretol v Bangladéši, kam ušli pred prenasledovaním a tvrdými zásahmi mjanmarskej armády.

Vatikán 3. decembra (TASR) - Pápež František v nedeľu pútnikom vo Vatikáne povedal, že po práve ukončenej návšteve Mjanmarska a Bangladéša sa mu v mysli vynára veľmi veľa "trpiacich", ale "ušľachtilých" tvárí tamojších obyvateľov.

Pápež pozdravil ľudí zhromaždených na vatikánskom Námestí svätého Petra. František sa poďakoval Bohu za príležitosť podniknúť túto šesťdňovú cestu, počas ktorej spoznal obyvateľov oboch ázijských krajín - a konkrétne spomenul tamojšie katolícke obce. Pápež dodal, že "ho duševne povzniesli výpovede" obyvateľov.

V sobotu večer v lietadle pri návrate do Ríma vyhlásil, že v Mjanmarsku rozprával o ťažkej situácii utečencov z utláčanej menšiny Rohingov otvorene, ale v súkromí, a to s vrchným veliteľom mjanmarskej armády, generálom Min Aun Hlainom, ako aj s tamojšou líderkou Aun Schan Su Ťij.

František sa priznal, že plakal, keď sa s niektorými Rohingami stretol v Bangladéši, kam ušli pred prenasledovaním a tvrdými zásahmi mjanmarskej armády.

František v nedeľu o svojej ceste veriacim vo Vatikáne povedal: "Mám do pamäti silne vtlačené toľké tváre, ťažko skúšané životom, ale ušľachtilé a usmievavé."

Pápeža kritizovali za to, že kým bol na návšteve Mjanmarska, nespomenul verejne utrpenie Rohingov.