Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pápež vyjadril vážne pochybnosti nad údajnými zjaveniami v Medžugorí

Na archívnej fotografii Pápež František počas veľkopiatkovej Krížovej cesty v rímskom Koloseu 14. apríla 2017. Foto: TASR/AP

Katolícka cirkev bola aj doposiaľ k uvedeným zjaveniam opatrná a vyzývala diecézy, aby neorganizovali oficiálne púte do Medžugoria.

Vatikán 14. mája (TASR) - Pápež František vyjadril vážne pochybnosti v súvislosti s údajnými zjaveniami Panny Márie v bosnianskom meste Medžugorie. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

"Tieto domnelé zjavenia nemajú veľkú hodnotu. Toto hovorím ako svoj osobný názor," povedala hlava katolíckej cirkvi novinárom v sobotu večer počas letu z Portugalska.

Panna Mária sa v Medžugorí prvýkrát údajne zjavila šiestim deťom v roku 1981. Medžugorie sa potom stalo významným pútnickým miestom a súčasne aj stabilným zdrojom príjmov pre miestnych obyvateľov. Niektorí z údajných - medzičasom už dospelých - vizionárov tvrdia, že Panna Mária sa im pravidelne zjavuje aj naďalej.

František v sobotu zdôraznil, že skúmanie prvých zjavení z Medžugoria stále pokračuje. Vyslovil však silné pochybnosti nad neustávajúcimi posolstvami tamojších vizionárov.

"Dávam prednosť Márii ako matke, našej matke a nie Márii ako šéfke telegrafného úradu, ktorá každý deň posiela posolstvo o tej a tej hodine. Toto nie je matka Ježišova," povedal František podľa agentúry Reuters.

Pripustil však, že niektorí veriaci môžu v Medžugorí zažiť osobnú duchovnú obnovu - "stretnúť Boha, zmeniť svoje životy".

Predchádzajúci pápež Benedikt XVI. vytvoril komisiu zloženú z teológov a biskupov na preskúmanie údajných mariánskych zjavení z Medžugoria. Komisia svoje zistenia nepublikovala, ale odovzdala ich súčasnému pápežovi Františkovi. Podľa Františka sa isté pochybnosti nad medžugorskými posolstvami objavujú aj v správe uvedenej komisie.

Katolícka cirkev bola aj doposiaľ k uvedeným zjaveniam opatrná a vyzývala diecézy, aby neorganizovali oficiálne púte do Medžugoria. Mnohé farnosti to však napriek tomu robia, takže toto pútnické miesto ročne navštívi aj vyše milióna ľudí.