Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Pápež vyzval európske farnosti, aby prijali jednu rodinu utečencov

Pápež František. Foto: TASR/AP

Prijatie rodiny utečencov označil pápež František za konkrétne gesto v príprave na Svätý rok milosrdenstva

Vatikán 6. septembra (TASR) - Pápež František vyzval dnes európske katolícke farnosti, aby každá na znak solidarity prijala jednu rodinu utečencov, napísala agentúra Reuters.

"Vyzývam farnosti, náboženské spoločenstvá, rehole a pútnické miesta v celej Európe... aby prijali jednu rodinu utečencov," povedal dnes po stretnutí s veriacimi na modlitbe Anjel Pána pápež František.

Pápežovu výzvu si vypočuli desaťtisíce katolíckych farností v Európe v čase, keď po súši cez Balkán a na lodiach cez Stredozemné more prichádza do Talianska a Grécka rekordný počet utečencov zo severnej Afriky a Blízkeho východu.

Len v Taliansku je viac ako 25.000 farností a ďalších 12.000 ich je v Nemecku, kam má namierené väčšina Sýrčanov utekajúcich pred občianskou vojnou, ale aj ďalší migranti, ktorí sa usilujú uniknúť pred biedou a útrapami v iných krajinách.

Obe vatikánske farnosti prijmú v najbližších dňoch po jednej rodine utečencov, povedal František, ktorý sám pochádza z rodiny talianskych prisťahovalcov do Argentíny a ktorého prvá cesta po zvolení za pápeža viedla na taliansky ostrov Lampedusa, ležiaci v Stredozemnom mori na polceste medzi Tuniskom a Sicíliou, kde končí veľký počet utečencov zo Severnej Afriky.

Prijatie rodiny utečencov každou jednou katolíckou farnosťou označil pápež František za "konkrétne gesto" v príprave na Svätý rok milosrdenstva, ktorý sa začne 8. decembra.