Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pápež vyzval kňazov na ústretovosť voči rozvedeným katolíkom

Na archívnej snímke pápež František Foto: TASR/AP

Svojimi dnešnými slovami tak pápež, podľa agentúry AP, dodá nádej mnohým rozvedeným katolíkom, že časom možno zruší zákaz sv. prijímania pre rozvedených.

Vatikán 5. augusta (TASR) - Pápež František dnes vyhlásil, že rozvedení katolíci, ktorí uzavrú nové manželstvo, ako aj deti rozvedených rodičov si v cirkvi zaslúžia lepšie zaobchádzanie. Pápež v dnešnom príhovore upozornil, že rozvedení katolíci nie sú z cirkvi exkomunikovaní, aj keď tá sa k nim niekedy správa tak, akoby boli.

Podľa učenia katolíckej cirkvi rozvedení katolíci, ktorí uzavrú nové manželstvo, žijú v hriechu a nemôžu prijímať eucharistiu. Svojimi dnešnými slovami tak pápež, ktorý stále zdôrazňuje dôležitosť milosrdenstva v cirkvi, podľa agentúry AP dodá nádej mnohým rozvedeným katolíkom, že časom možno zruší zákaz sv. prijímania pre rozvedených.

Vo svojom dnešnom príhovore pápež síce až tak ďaleko nezašiel, ale upozornil na to, že deti z rozvedených manželstiev tiež trpia, pretože ani ony sa nemôžu plne zúčastňovať na živote v cirkvi. Poukázal na to, že táto situácia komplikuje snahy ich rodičov vychovávať ich v katolíckej viere. Podľa pápeža by kňazi nemali pridávať ďalšie trápenie deťom, ktoré už aj tak dosť trpia kvôli rozvodu svojich rodičov.