Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Pápež vyzval Kolumbijčanov na účasť na procese zmierenia

Predstavitelia kolumbijskej domorodej komunity pózujú s pápežom Františkom 8. septembra 2017 v kolumbijskom Villavicenciu. Foto: TASR/ AP

Františkova päťdňová návšteva je celkovo iba treťou pápežskou cestou do Kolumbie, kde rímskokatolícki veriaci tvoria 80 percent obyvateľstva.

Bogota 10. septembra (TASR) - Obyvatelia Kolumbie sa musia zapojiť do procesu zmierenia po roky trvajúcom krvavom konflikte, vyhlásil v sobotu pápež František na omši v kolumbijskom Medellíne.

Cesta životom inšpirovaná Ježišom Kristom je cestou lásky, nenásilia, zmierenia a mieru, uviedol pápež na omši, ktorú celebroval pred takmer miliónom veriacich.

"Aj keď konflikty, násilie alebo chuť po pomste pretrvávajú, nesmieme brániť spravodlivosti a súcitu, aby sa navzájom 'objali' a tak do seba pohltili utrpenie Kolumbie," pokračoval pápež.

"Prekonajme túto bolesť a prijmime každého človeka, ktorý spáchal zločiny, priznal sa k nim, kajal sa, sľúbil napraviť chyby a prispieť k budovaniu nového poriadku," vyzval ďalej pápež.

Zároveň vyjadril vďaku vojakom a policajtom za ich úlohu v prekonaní násilia, ktoré v krajine zúrilo počas viac než 50 rokov konfliktu Revolučných ozbrojených sily Kolumbie (FARC) s kolumbijskou vládou.

Františkova päťdňová návšteva je celkovo iba treťou pápežskou cestou do Kolumbie, kde rímskokatolícki veriaci tvoria 80 percent obyvateľstva.

Hlavným cieľom jeho návštevy je podporiť mierový proces medzi kolumbijskou vládou a bývalými povstalcami z FARC. Vatikán zohral významnú úlohu pri sprostredkovaní vzájomného dialógu. Ozbrojený konflikt, v ktorom od roku 1958 tieto milície bojovali proti armáde, polícii a pravicovým polovojenským oddielom, si vyžiadal najmenej 220.000 mŕtvych. Domovy muselo opustiť takmer sedem miliónov ľudí.