Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pápež vyzval lídrov Mexika, aby vyriešili problémy s drogovým násilím

Na snímke pápež František počas návštevy v Mexiku. Foto: TASR/AP

Pápež ukončí svoju päťdňovú a prvú návštevu Mexika v stredu omšou v meste Ciudad Juárez na amerických štátnych hraniciach.

Mexiko 14. februára (TASR) - Pápež František vyzval politických a náboženských lídrov Mexika, kde je momentálne na návšteve, aby sa ujali riešenia násilia spojeného s drogami. Vyzval pritom na "skutočnú spravodlivosť" a "prorockú odvahu" pri odstraňovaní tohto akútneho nepriaznivého stavu.

"Skúsenosť nás učí, že vždy, keď hľadáme cestu výhod a osohu pre niekoľkých na úkor dobra pre všetkých, spoločnosť sa stáva úrodnou pôdou pre korupciu, obchod s drogami, vylúčenie odlišných kultúr, násilie, obchodovanie s ľuďmi, únosy a smrť," povedal pápež, ktorého citovali francúzske médiá.

Mnohí radoví Mexičania sú presýtení desaťročím drogového násilia v krajine, ktoré si vyžiadalo už vyše 100.000 mŕtvych alebo nezvestných a pápežov odkaz vnímajú ako nádej do budúcnosti.

František sa medzitým premiestnil do Ecatepec de Morelos, najľudnatejšieho a neslávne známeho predmestia metropoly Mexiko, kde na obrovskom priestranstve neskôr odslúži omšu pre vyše 300.000 ľudí. Podmienky však komplikujú neďaleké požiare lúk, ktoré zhoršili kvalitu ovzdušia, píše agentúra DPA.

Pápež ukončí svoju päťdňovú a prvú návštevu Mexika v stredu omšou v meste Ciudad Juárez na amerických štátnych hraniciach. Do Mexika pricestoval po zastávke na Kube, kde sa stretol s patriarchom moskovským a celej Rusi Kirillom. Išlo o prvé stretnutie vodcov týchto kresťanských cirkví od roku 1054.