Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pápež vyzval mexických duchovných, aby sa nepoddali násiliu

Pápež František prichádza celebrovať omšu na štadióne Venustiano Carranza v Moreile v mexickom štáte Michoacan 16. februára 2016. Pápež František pricestoval do mexického štátu Michoacan na jednodňovú návštevu. Foto: TASR/AP

Pápež ukončí svoju päťdňovú a zároveň prvú návštevu Mexika v stredu omšou v meste Ciudad Juárez pri hraniciach s americkým štátom Texas.

Morelia 16. februára (TASR) - Pápež František vyzval dnes mexických katolíckych duchovných, aby sa nezmierili so spoločenskou realitou, ktorej súčasťou sú násilie, drogy a korupcia. Výzva odznela počas omše, ktorú hlava katolíckej cirkvi odslúžila v metropole štátu Michoacán, jednom z hlavných centier obchodu s drogami v Mexiku.

Bohoslužba určená pre mexických kňazov, seminaristov a členov reholí sa konala na štadióne v meste Morelia. František varoval hlavne pred nebezpečím rezignácie a nečinnosti na dlhodobé spoločenské neduhy, ako sú násilie, korupcia a obchodovanie s drogami.

"Akému pokušeniu môžeme čeliť znovu a znovu, keď čelíme takejto realite, ktorá sa zdanlivo stala trvalým systémom? Myslím, že sa to dá zhrnúť do jedného slova: rezignácia," vyhlásil pápež.

Zhromaždeným duchovným v tejto súvislosti pripomenul pozitívny príklad španielskeho biskupa Vasca de Quirogu (1470-1565), ktorý bojoval proti zlému zaobchádzaniu s indiánmi v Michoacáne a zakladal pre nich špeciálne komunity, kde sa okrem kresťanstva učili aj poľnohospodárskym a remeselným zručnostiam.

Pápež ukončí svoju päťdňovú a zároveň prvú návštevu Mexika v stredu omšou v meste Ciudad Juárez pri hraniciach s americkým štátom Texas.