Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Pápež začal druhý deň návštevy Gruzínska slávením eucharistie

Pápež František Foto: TASR/AP

Zúčastnilo sa jej niekoľko tisíc veriacich, avšak ani jeden predstaviteľ gruzínskej pravoslávnej cirkvi.

Tbilisi 1. októbra (TASR) - Pápež František začal dnes druhý deň svojej návštevy Gruzínska slávením eucharistie v metropole Tbilisi. Zúčastnilo sa jej niekoľko tisíc veriacich, avšak ani jeden predstaviteľ gruzínskej pravoslávnej cirkvi, napísala agentúra DPA.

Na štadión nesúci meno gruzínskej futbalovej legendy Micheila Meschiho, ktorý má kapacitu 27.000 miest, si slová hlavy rímskokatolíckej cirkvi prišlo v prevažne pravoslávnom Gruzínsku vypočuť približne 3000 ľudí.

"Milované gruzínske malé stádo, ktoré sa tak veľmi venuješ charite a formácii, prijmi povzbudenie Dobrého Pastiera, zver sa Jemu, ktorý ťa berie na plecia a potešuje ťa," povedal podľa Vatikánskeho rozhlasu v homílii pápež.

Očakávalo sa, že na omši celebrovanej pápežom sa zúčastní aj delegácia gruzínskej pravoslávnej cirkvi. Podľa agentúry DPA mala byť účasť jej predstaviteľov potvrdením zlepšujúcich sa vzťahov medzi rímskokatolíckou a pravoslávnou cirkvou, medzi ktorými vládne 1000-ročný rozkol.

František sa v nedeľu presunie do azerbajdžanskej metropoly Baku, kde odslúži svätú omšu v saleziánmi spravovanom Kostole Nepoškvrneného počatia Panny Márie. Neskôr navštívi pamätník obetí padlých v boji za nezávislosť Azerbajdžanu a stretne sa s vládnymi činiteľmi.

Jeho návšteva Azerbajdžanu sa zavŕši sériou medzináboženských stretnutí vrátane schôdzky so šejkom moslimov žijúcich na Kaukaze, ktorá sa bude konať v Baku.