Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Pápež začal veľkonočné rituály omšou, kritizoval rakúskych duchovných

Pápež Benedikt XVI. celebruje svätú omšu v Bazilike Svätého Petra vo Vatikáne pri príležitosti Zeleného štvrtka Foto: TASR/AP

V rámci omše pápež požehnal sväté oleje, ktoré budú kňazi používať pri katolíckych sviatostiach.

Vatikán 5. apríla (TASR) - Pápež Benedikt XVI. začal dnes sériu tradičných veľkonočných rituálov omšou, počas ktorej adresoval zriedkavú kritiku kňazom, spochybňujúcim učenie katolíckej cirkvi o celibáte a vysväcovaní žien. Označil ich za sebeckých a nerešpektujúcich jeho autoritu.

Kritiku vyslovil počas svojej omše na Zelený štvrtok, kedy kňazi obnovujú sľuby, ktoré urobili, keď boli vysväcovaní.

Pápež priamo nespomenul skupinu rakúskych kňazov, ktorí v roku 2006 prišli s tzv. Pfafferovou iniciatívou. V posledných rokoch sa zasadzovala aj za prijatie ženatých mužov za kňazov.

Vo svojej kázni Benedikt XVI. poznamenal, že "skupina kňazov z európskej krajiny... vydala výzvu na neposlušnosť".

Títo disidenti podľa pápeža tvrdia, že ich motivujú obavy o cirkev. Naznačil však, že v skutočnosti sa "zúfalo pokúšajú zmeniť cirkev tak, aby to vyhovovalo ich vlastným preferenciám a názorom".

V rámci omše pápež požehnal sväté oleje, ktoré budú kňazi používať pri katolíckych sviatostiach, ako je krst, konfirmácia či posledné pomazanie umierajúceho.

Vo večernom rituáli najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi, ktorý bude mať tento mesiac 85. narodeniny, vykoná tradičný obrad umývania nôh po vzore Ježiša, ktorý to pred Poslednou večerou urobil svojim apoštolom.