Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Pápežov komorník požiadal pápeža o odpustenie za únik dokumentov

Na snímke z 23.mája 2012 komorník pápeža Benedikta XVI. Paolo Gabriele Foto: TASR/AP

Paola Gabrieleho vlani zatkli pre podozrenie z krádeže tajných pápežských dokumentov, z ktorých niekoľko preniklo do talianskych médií. V sobotu ho prepustili do domáceho väzenia.

Vatikán 24. júla (TASR) - Pápežov komorník Paolo Gabriele sa ospravedlnil pápežovi Benediktovi XVI. sa svoju úlohu v kauze úniku dôverných vatikánskych materiálov, oznámili dnes noviny Corriere della Sera.

Gabriele podľa svojho právnika Carla Fusca napísal hlave katolíckej cirkvi osobný list. Vyjadril v ňom ľútosť nad chybami, ktorých sa dopustil, a požiadal Benedikta XVI. o odpustenie.

V súvislosti s nepotvrdenými správami, že v takzvanej afére "Vatileaks" bolo zapletených viac osôb, Gabriele ubezpečil pápeža, že konal sám a nemal nijakých komplicov. List s ospravedlnením odovzdal kardinálom, povereným vyšetrovaním celého prípadu.

Gabrieleho vlani zatkli pre podozrenie z krádeže tajných pápežských dokumentov, z ktorých niekoľko preniklo do talianskych médií. V sobotu ho prepustili do domáceho väzenia a v najbližších dňoch sa má rozhodnúť o tom, či ho postavia pred súd. V prípade uznania viny mu hrozí niekoľkoročné väzenie.

Uniknuté dokumenty hovoria o korupcii v obchodných transakciách Vatikánu s talianskymi firmami, rivalite medzi kardinálmi i polemikách okolo manažmentu vatikánskej banky.