Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Počas pápežovej návštevy na Kube zadržali vyše 350 disidentov

Na snímke pápež František, archívne foto Foto: TASR/AP

Najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi bol na Kube od 19. do 22. septembra.

Havana 6. októbra (TASR) - Počas nedávnej návštevy pápeža Františka na Kube krátkodobo celkovo zadržali viac ako 350 kritikov tamojšieho komunistického režimu. Oznámila to dnes agentúra DPA s odvolaním sa na správy miestnych aktivistov.

Kubánske úrady podľa nich pristúpili k zatýkaniu disidentov, aby im zabránili zúčastniť sa na verejných podujatiach pápežovej štvordňovej návštevy.

Podľa správy Kubánskej komisie pre ľudské práva a národné zmierenie (CCDHRN) zadržali kubánske úrady počas celého septembra 882 oponentov režimu.

Najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi bol na Kube od 19. do 22. septembra. František sa počas pobytu na ostrove nestretol s disidentmi a vyhýbal sa aj kontroverzným témam, akými sú napríklad americké embargo či dodržiavanie ľudských práv na Kube. Vyslúžil si tým kritiku zo strany kubánskej opozície.

Pápež významným spôsobom prispel k historickému zmierneniu napätia vo Washingtonu a Havany. Počas svojej návštevy sa preto podľa agentúry Reuters zdržal krokov, ktoré by mohli popudiť niektorú zo strán.