Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 25. máj 2024Meniny má Urban
< sekcia Zahraničie

Pápežova návšteva na Kube vyvrcholila omšou v Havane

Foto: TASR/AP

V prvých radoch sedeli kubánsky prezident Raúl Castro a členovia jeho vlády.

Havana 28. marca (TASR) - Návšteva pápeža Benedikta XVI. na Kube vyvrcholila dnes masovou omšou pod otvoreným nebom na havanskom Námestí revolúcie, na ktorej sa zúčastnili stovky tisíc ľudí. V prvých radoch sedeli kubánsky prezident Raúl Castro a členovia jeho vlády.

Pápež celebroval omšu v nádeji, že sa mu v tejto komunistickej krajine podarí oživiť katolícku vieru a získať pre katolícku cirkev väčšiu slobodu.

Toto posolstvo zrejme zopakuje pri nadchádzajúcom stretnutí s Fidelom Castrom, po ktorom v nočných hodinách SELČ odcestuje z Kuby nazad do Vatikánu, informovala agentúra AP.

V utorok sa pápež stretol s kubánskym prezidentom Raúlom Castrom. Počas takmer hodinovej schôdzky - čo je dvojnásobok času, ktorý pápež na audiencii zvyčajne venuje hlavám štátov - Benedikt XVI. požiadal okrem iného Castra, aby kubánska vláda vyhlásila katolícky Veľký piatok za národný sviatok.

Po návšteve predchádzajúceho pápeža Jána Pavla II. na Kube v roku 1998 vyhlásila Kuba za národný sviatok Vianoce.

Hovorca Vatikánu Federico Lombardi povedal, že kubánska vláda si zobrala čas na zváženie požiadavky ohľadne veľkonočného piatka.