Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Nepokoje v Papue-Novej Guinei si vyžiadali 15 obetí

Snímka vytvorená z videa ukazuje protest v Port Moresby, Papua-Nová Guinea, 10. januára 2024. Foto: TASR/AP

Príčinou stredajších nepokojov v hlavnom meste Port Moresby bol spor zamestnancov verejnej správy vrátane policajtov, vojakov a strážcov väzníc o výplaty.

Port Moresby 11. januára (TASR) - Vláda v Papue-Novej Guinei sa snažila vo štvrtok obnoviť v krajine poriadok po nepokojoch v dvoch najväčších mestách. Počas nich zahynulo najmenej 15 ľudí. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AP a AFP.

Príčinou stredajších nepokojov v hlavnom meste Port Moresby bol spor zamestnancov verejnej správy vrátane policajtov, vojakov a strážcov väzníc o výplaty. Stovky z nich preto opustili svoju pracoviská.

Rozhnevané davy potom počas nočných nepokojov podpaľovali budovy a autá a drancovali obchody. Nepokoje sa rozšírili aj do druhého najväčšieho mesta krajiny Lea. Vo štvrtok popoludní polícia potvrdila, že nepokoje si vyžiadali najmenej 15 obetí.

Premiér Papuy-Novej Guiney James Marape sa vo štvrtok ospravedlnil obyvateľom krajiny s tým, že takéto bezprávie nebude tolerované. "Je to vaša krajina tak, ako je to moja krajina. Porušovaním zákona sa nedajú dosiahnuť určité ciele," povedal Marape.

Najhoršie nepokoje podľa neho do štvrtkového rána utíchli, no pripustil, že situácia je v niektorých štvrtiach Port Moresby stále napätá.

Príslušníci bezpečnostných zložiek začali protest v budove parlamentu, pretože im boli bez vysvetlenia znížené platy. Vláda uviedla, že išlo o chybu a sľúbila nápravu. Napriek tomu vypukli nepokoje, ku ktorým sa pripojili aj civilisti. To podčiarkuje nestabilitu v krajine sužovanej chudobou a vysokou mierou kriminality, píše AFP.

Papua-Nová Guinea je mimoriadne rôznorodá rozvíjajúca sa krajina, v ktorej sa hovorí vyše 800 jazykmi. Približne desať miliónov obyvateľov sa väčšinou živí farmárstvom. Po Austrálii je to druhý najľudnatejší štát juhopacifického regiónu.