Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Premiér Papuy-Novej Guiney tvrdí, že s USA podpíšu bezpečnostnú dohodu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Americkým jednotkám to umožní prístup do prístavov a na letiská tejto tichomorskej krajiny, uviedol vo štvrtok jej premiér James Marape.

Port Moresby 18. mája (TASR) - Papua-Nová Guinea podpíše so Spojenými štátmi bezpečnostnú dohodu. Americkým jednotkám to umožní prístup do prístavov a na letiská tejto tichomorskej krajiny, uviedol vo štvrtok jej premiér James Marape. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

O posilnenie vplyvu v tomto regióne v poslednom období s Washington súperí Peking. Americký prezident Joe Biden Tichomoriu prikladá väčší význam v súvislosti s obavami z čoraz dôraznejšieho postupu Číny. Peking sa snaží tunajším krajinám ponúkať množstvo diplomatických a finančných stimulov výmenou za strategickú podporu.

Marape uviedol, že s Washingtonom sa podarilo vyrokovať dve dohody zamerané na obrannú spoluprácu a námorný dohľad. Po schválení parlamentom budú formálne podpísané pri najbližšej príležitosti.

"Povýšime to na konkrétnu dohodu o obrannej spolupráci, ktorá však ešte nie je zmluvou. Posúvame sa tým vpred - podpisujeme spoluprácu s najlepšou armádou na svete," povedal papuánsky premiér.

Dohody sa môžu obnovovať každých 15 rokov a umožnia Spojeným štátom dôležitý pohyb vo vodách Papuy-Novej Guiney v blízkosti námorných trás do Austrálie a Japonska výmenou za prístup k americkému satelitnému dohľadu, dodal.

Z uniknutého návrhu dohody o obrannej spolupráci vyplýva, že americké sily budú mať širokú autonómiu na niektorých kľúčových vstupných bodoch do krajiny. Podľa Marapeho však bude musieť akúkoľvek akciu schváliť jeho vláda.

"Prístavy ani infraštruktúra nebudú v žiadnom prípade slúžiť výlučne armáde," zdôraznil premiér s tým, že dohoda nebráni v rokovaniach o takýchto dohodách aj s inými krajinami vrátane Číny.

Biden pre rokovania o dlhovej kríze v USA zrušil historicky prvú návštevu tejto najľudnatejšej juhopacifickej krajiny, ktorá sa mala uskutočniť na budúci týždeň. Viaže ho k nej rodinná história - jeho strýko počas druhej svetovej vojny zahynul na Papue-Novej Guinei.

Na pondelkovom samite s tichomorskými lídrami v papuánskom hlavnom meste Port Moresby prezidenta nahradí americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.