Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pri Papue-Novej Guinei bolo silné zemetrasenie, hrozia cunami

Ilustračné foto Foto: TASR

Po hlavnom otrase nasledoval približne po 30 minútach dotras s magnitúdou 5,7.

Sydney 30. marca (TASR) - Séria silných zemetrasení zasiahla oblasť pri susedných štátoch Samoa a Tonga v južnom Pacifiku. Informovala o tom dnes americká geologická služba USGS, len niekoľko hodín po tom, čo veľké zemetrasenie postihlo Papuu-Novú Guineu, ležiacu viac na západ.

Zemetrasenie s magnitúdou 6,8 zasiahlo oblasť juhozápadne od hlavného mesta Samoy Apia - vyskytlo sa vo vodách medzi dvoma ostrovnými štátmi Tonga a Samoa.

Obyvatelia v Samoe povedali pre agentúru Reuters, že nie sú hlásené škody, a Pacifické centrum pre varovania pred cunami informovalo, že prívalové vlny cunami nehrozia.

K otrasom došlo len niekoľko hodín po tom, čo silné zemetrasenie s magnitúdou 7,7 postihlo pobrežie Papuy-Novej Guiney, neďaleko prístavného mesta Rabaul na severovýchode krajiny. Vyskytlo sa v hĺbke 65 kilometrov.

Čoskoro po zemetrasení na Papue-Novej Guinei bolo vydané varovanie pred cunami, ale podľa centra varovania sa neočakávali ničivé vlny, ktoré by postihli obrovskú oblasť Pacifiku.

Toto zemetrasenie nakoniec prinieslo len malé cunami, ale vystrašilo miestnych obyvateľov neďaleko epicentra. Zranenia ani škody neboli hlásené.

V prístave Rabaul, v blízkosti epicentra otrasov, boli namerané cunami s výškou iba pol metra, napísala agentúra AP.

Papua Nová-Guinea leží na tzv. Ohnivom kruhu, ktorý obkolesuje základňu Tichého oceánu a vyskytuje sa tam 90 percent všetkých zemetrasení na zemeguli.