Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Počet obetí zemetrasenia v Papui-Novej Guinei stúpol na vyše 100

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zemetrasenie z 26. februára zničilo budovy, zrovnalo so zemou niekoľko dedín, spôsobilo rozsiahle zosuvy pôdy, prerušilo komunikačné siete a poškodilo mnoho ciest.

Sydney 7. marca (TASR) - Najmenej 25 ľudí zahynulo pri silnom dotrase s magnitúdou 6,7, ktorý zasiahol odľahlé horské oblasti v ostrovnom východoázijskom štáte Papua-Nová Guinea. Stalo sa tak niekoľko dní po tom, ako túto oblasť postihlo zemetrasenie s magnitúdou 7,5. S odvolaním sa na miestne úrady o tom v stredu informovala agentúra DPA s tým, že počet obetí zemetrasenia sa tak za posledný týždeň zvýšil na viac ako 100.

Tento dotras patril za posledné dni k najsilnejším z celkového počtu vyše 100 dotrasov. Došlo k nemu v noci na stredu neďaleko epicentra minulotýždňového zemetrasenia v pohraničnom regióne v provinciách Hela a Southern Highland, 600 kilometrov od hlavného mesta Port Moresby.

"V noci pri zemetrasení v oblasti Komo prišlo o život najmenej 18 ľudí a v inej lokalite ďalšie dve osoby," uviedol správca provincie Hela William Bando.

Zo susednej provincie Southern Highlands hlásili päť mŕtvych.

Zemetrasenie z 26. februára zničilo budovy, zrovnalo so zemou niekoľko dedín, spôsobilo rozsiahle zosuvy pôdy, prerušilo komunikačné siete a poškodilo mnoho ciest. Väčšina oblastí postihnutých zemetrasením je stále bez elektriny.

Podľa Banda doteraz zahynulo vyše 100 ľudí. Do utorka predstavitelia z úradu pre zvládanie katastrof hlásili oficiálny počet mŕtvych 67-75.