Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Konzervatívec Mario Abdo Benítez sa ujal funkcie prezidenta

Nový paraguajský prezident Mario Abdo Benítez. Foto: TASR/AP

V predvolebnej kampani sľuboval voličom zníženie daní, boj s korupciou a pokračovanie v propodnikateľskej politike svojho predchodcu Horacia Cartesa, ktorá priniesla krajine hospodársky rozvoj.

Asunción 15. augusta (TASR) - Funkcie paraguajského prezidenta sa v stredu na päť rokov ujal konzervatívec Mario Abdo Benítez, ktorý zvíťazil v aprílových voľbách. Jeho predchodca v úrade Horacio Cartes odišiel z prezidentskej inaugurácie ešte pred jej skončením, informovala agentúra AP.

Mario Abdo Benítez bol zvolený ako kandidát vládnucej konzervatívnej strany Colorado (ANR-PC), ktorá je v Paraguaji pri moci s malými prestávkami už od polovice 20. storočia. Mnohým Paraguajčanom však prekáža, že je synom osobného tajomníka bývalého diktátora Alfreda Stroessnera, ktorý vládol v Paraguaji v rokoch 1954-1989.

Nový prezident však akékoľvek spájanie svojej osoby s kontroverznou minulosťou Paraguaja odmieta, rovnako ako obavy z prípadného návratu vlády tvrdej ruky.

Počas stredajšej inaugurácie vyzval Paraguajčanov, aby sa "pozerali do budúcnosti a nezostávali uväznení v minulosti". V predvolebnej kampani sľuboval voličom zníženie daní, boj s korupciou a pokračovanie v propodnikateľskej politike svojho predchodcu Horacia Cartesa, ktorá priniesla krajine hospodársky rozvoj.

Vzťahy medzi oboma straníckymi kolegami sa zhoršili po tom, ako Benítez nepodporil Cartesov pokus o kandidatúru do Senátu.

Benítezov hlavný súper v prezidentských voľbách - kandidát opozičnej aliancie stredoľavých strán Pedro Efraín Alegre - vzniesol obvinenia z volebných podvodov a žiadal prepočítanie odovzdaných hlasov. Medzinárodní pozorovatelia však neregulárnosti väčšieho rozsahu nezaznamenali a platnosť výsledkov volieb následne potvrdil aj paraguajský súd.