Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

LÚPEŽ STOROČIA: Ozbrojenci si odniesli 30 miliónov dolárov

Policajti a strážcovia prehľadávajú miesto, ktoré vyhodili do vzduchu zlodeji v paraguajskom meste Ciudada del Este 24. apríla 2017. Foto: TASR/AP

Pri samotnom prepade a následnej prestrelke s policajnými zložkami prišli o život štyria ľudia, ďalších päť ľudí utrpelo zranenia.

Asunción 25. apríla (TASR) - Desiatky ozbrojencov, ktorí v pondelok miestneho času prepadli skladové priestory firmy Prosegur špecializujúcej sa na prepravu finančných prostriedkov v paraguajskom Ciudad del Este, si odniesli pri "lúpeži storočia" v juhoamerickej krajine 30 miliónov dolárov (v prepočte 28 miliónov eur).

Ozbrojenci, ktorí súčasne zaútočili strelnými zbraňami aj na policajné prezídium a objekt regionálnej vlády, podpálili tucet motorových vozidiel. Tieto aktivity slúžili zrejme na viazanie bezpečnostných zložiek na iné miesta a na zníženie ich schopnosti zadržať lupičov, ktorí z miesta činu ušli cez neďaleko paraguajsko-brazílsku štátnu hranicu.

Pri samotnom prepade a následnej prestrelke s policajnými zložkami prišli o život štyria ľudia, ďalších päť ľudí utrpelo zranenia.

Paraguajská polícia našla vo vzdialenosti iba niekoľkých kilometrov od miesta činu päť opustených motorových vozidiel s brazílskymi evidenčnými číslami, ktoré páchatelia použili pri prepade.

Brazílska polícia naďabila niekoľko hodín po prepade asi 50 km severne od miesta činu na skupinu páchateľov. Pri prestrelke prišli o život traja zo zločincov, ďalších štyroch sa podarilo zadržať, informoval paraguajský rezort vnútra.

Podľa internetového vydania novín ABC Color sa podarilo zaistiť aj časť koristi.

Poznatky vyšetrovateľov naznačujú, že väčšina lupičov ušla do Brazílie na motorových člnoch cez rieku Paraná, predpokladá sa, že patria k zločineckému gangu zo Sao Paula.

Mesto Ciudad del Este, v ktorom žije viac ako 300.000 ľudí, leží v paraguajsko-brazílskom pohraničí.