Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Kvôli nesúhlasu so zmenou ústavy Paraguaja založili demonštranti oheň

Protestujúci založili požiar pred budovou paraguajského parlamentu na protest proti zmene ústavy,1.4.2017. Foto: TASRAP

Novela umožňuje súčasnému paraguajskému prezidentovi Horaciovi Cartesovi kandidovať na tento post aj v druhom funkčnom období.

Asunción 1. apríla (TASR) - Demonštranti vtrhli v piatok do budovy parlamentu v hlavnom meste Paraguaja a založili tam požiar. Chceli tak vyjadriť protest proti návrhu novely ústavy, ktorú senátori v piatok schválili. Novela umožňuje súčasnému paraguajskému prezidentovi Horaciovi Cartesovi kandidovať na tento post aj v druhom funkčnom období.

Požiarnikom privolaným na miesto činu sa podarilo požiar uhasiť. Niekoľko demonštrantov sa pri potýčkach s políciou aj zranilo, uvádza podľa agentúry AP miestna tlač.

Nepokoje vypukli po tom, ako vládnuca konzervatívna strana Colorado (ANR) odobrila spomínaný návrh novely ústavy za zavretými dverami a bez prítomnosti opozičných senátorov. Demonštranti považujú takýto postup za nelegálny a legitímnosť tohto kroku spochybnil aj šéf paraguajského Senátu Roberto Acevedo.

Prezident Cartes prostredníctvom sociálnych médií požiadal obyvateľov krajiny o upokojenie situácie.

Kontroverzný návrh novely musí ešte prejsť poslaneckou snemovňou paraguajského parlamentu, v ktorom má vládnuca ANR prevahu.

V súčasnosti môže prezident v Paraguaji zastávať úrad iba počas jedného päťročného funkčného obdobia.