Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 25. máj 2024Meniny má Urban
< sekcia Zahraničie

Paríž a Madrid odmietajú návrh zastaviť pomoc Palestínčanom

Smršť ohňa a dymu stúpa z výbuchu na palestínsku bytovú vežu po izraelskom leteckom útoku v meste Gaza, sobota 7. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Spolupráca musí pokračovať, nemôžeme si mýliť Hamas, ktorý je na zozname teroristických organizácií EÚ, s palestínskym obyvateľstvom, uviedol Albares

Brusel 10. októbra (TASR) - Francúzsko a Španielsko sú proti pozastaveniu pomoci palestínskemu obyvateľstvu. Podľa správ tlačových agentúr Reuters a AFP to oznámili diplomati oboch krajín v utorok ráno v súvislosti s pondelňajším oznámením Európskej komisie (EK), že prehodnocuje pomoc EÚ pre Palestínčanov, informuje spravodajca TASR.

Komisia v pondelok večer spresnila predošlé vyhlásenie eurokomisára pre politiku susedstva a rozšírenie Olivera Várhelyiho, ktorý uviedol, že EÚ po útoku Hamasu na Izrael dočasne zastavila vyplácanie rozvojovej pomoci pre Palestínčanov a prehodnocuje podporu v hodnote 691 miliónov eur.

S týmto postojom EK nebol spokojný Madrid a už v pondelok sa v tejto súvislosti šéf španielskej diplomacie José Manuel Albares telefonicky skontaktoval s Várhelyim.

"Nie sme za pozastavenie pomoci, ktorá priamo prináša prospech palestínskemu ľudu a včera sme to jasne oznámili Európskej komisii," vyhlásilo v utorok aj francúzske ministerstvo zahraničných vecí.

Minulý rok Francúzsko poslalo Palestínčanom finančnú pomoc vo výške 95 miliónov eur. Rezort diplomacie spresnil, že táto pomoc bola zameraná na podporu palestínskeho obyvateľstva v oblasti zaisťovania dodávok vody, zdravotnej starostlivosti, potravinovej bezpečnosti a vzdelávania a platby prebehli cez agentúry OSN, pričom priamy prospech mali Palestínčania vo východnom Jeruzaleme, na Západnom brehu, v Gaze a tiež v táboroch nachádzajúcich sa v susedných krajinách, kde dlhodobo žijú Palestínčania.

V podobnom duchu v utorok zareagovala aj španielska diplomacia, keď minister zahraničných vecí Albares opätovne zdôraznil, že vláda jeho krajiny je proti pozastaveniu pomoci EÚ palestínskym územiam.

"Spolupráca musí pokračovať, nemôžeme si mýliť Hamas, ktorý je na zozname teroristických organizácií EÚ, s palestínskym obyvateľstvom, s Palestínskou samosprávou alebo s organizáciami OSN pracujúcimi v teréne," uviedol Albares v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Cadena SER.

Podľa jeho slov palestínske územia budú pravdepodobne potrebovať ďalšiu pomoc potom ako v sobotu Hamas zaútočil na Izrael a následne izraelské ozbrojené sily bombardovali pásmo Gazy.

Ministri zahraničných vecí EÚ budú o najnovšom konflikte medzi Izraelom a Hamasom rokovať v utorok popoludní na mimoriadnom stretnutí v Ománe, ktoré zvolal šéf diplomacie EÚ Josep Borrell, pričom niektorí ministri budú prítomní fyzicky a iní sa k debatám pripoja formou videokonferencie.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)