Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Paríž a Oslo si po smrti Navaľného predvolali ruských veľvyslancov

Muž položí veniec kvetov na miesto, kde sa ľudia rozhodli vzdať hold zosnulému vodcovi ruskej opozície Alexejovi Navaľnému, neďaleko ruského veľvyslanectva vo Francúzsku v Paríži. Foto: TASR/AP

O úmrtí Navaľného v trestaneckej kolónii IK-3 za polárnym kruhom informovala v piatok ruská väzenská služba. Po vychádzke mu údajne prišlo nevoľno a okamžite stratil vedomie.

Buenos Aires/Oslo 20. februára (TASR) - Paríž si po smrti Alexeja Navaľného v ruskom trestaneckom tábore za polárnym kruhom predvolal ruského veľvyslanca vo Francúzsku, oznámil v pondelok francúzsky minister zahraničných vecí Stéphane Séjourné počas návštevy Argentíny. Rovnaký krok oznámilo aj Nórsko. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry AFP.

"Dnes som požiadal o predvolanie ruského veľvyslanca," povedal Séjourné na tlačovej konferencii so svojím kolegom v Buenos Aires. Dodal, že "režim (ruského prezidenta) Vladimira Putina znovu ukázal svoju pravú podstatu".

Nórske ministerstvo zahraničných vecí v pondelok tiež informovalo, že si po smrti ruského opozičného lídra Navaľného predvolalo ruského veľvyslanca a bude žiadať šéfa ruskej diplomacie o "diskusiu" o Navaľnom.

"Ministerstvo zahraničných vecí si dnes predvolalo ruského veľvyslanca na rozhovor o smrti Alexeja Navaľného. V rozhovore vyjadríme nórske postoje týkajúce sa zodpovednosti ruských úradov za jeho smrť a transparentného vyšetrovania," napísalo nórske ministerstvo vo vyhlásení. Dodalo, že stretnutie sa ešte neuskutočnilo, ale stane sa tak v krátkom čase.

Podobné oznámenia o predvolaní diplomatov z ruských ambasád vydali v pondelok už predtým Fínsko, Nemecko, Litva, Španielsko, Švédsko a Holandsko. Londýn tak urobil v piatok večer.

O úmrtí Navaľného v trestaneckej kolónii IK-3 za polárnym kruhom informovala v piatok ruská väzenská služba. Po vychádzke mu údajne prišlo nevoľno a okamžite stratil vedomie. Privolaní zdravotníci z nemocnice v meste Labytnangi sa ho vraj pokúšali oživovať viac ako pol hodiny, ale neúspešne.

Navaľnyj bol jedným z najvýraznejších kritikov režimu Vladimira Putina a podarilo sa mu vyburcovať rozsiahle protesty, a to napriek prísnym ruským zákonom cieleným proti demonštráciám. Uväznili ho na začiatku roka 2021 po tom, ako sa do Ruska vrátil z Nemecka, kde sa zotavoval z otravy nervovoparalytickou látkou novičok, z ktorej obviňoval Kremeľ.

Západné krajiny jednomyseľne pripísali vinu za Navaľného smrť ruským úradom. Nastala tri roky po tom, ako ho poslali do väzenia. Ruská opozícia tak prišla o svojho najvplyvnejšieho predstaviteľa mesiac pred prezidentskými voľbami, ktoré podľa očakávania ešte viac posilnia Putinovu moc.