Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Troch podozrivých z útoku na bytový dom v Paríži prepustili

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ostávajúcich troch predvedú pred sudcu, ktorý by mal rozhodnúť o uvalení vyšetrovacej väzby na nich pre dôvodné podozrenie z členstva v teroristickom zoskupení.

Paríž 7. októbra (TASR) - Už takmer týždeň uplynul od zmarenia výbuchu v bytovom dome v 16. parížskom obvode, keď tam francúzski policajti zneškodnili štyri plynové bomby poliate benzínom a podomácky vyrobené zariadenie na ich zapálenie na diaľku.

Prípad odvtedy vyšetruje oddelenie parížskej prokuratúry pre boj proti terorizmu. Pre podozrenie z vytvorenia zločineckej teroristickej skupiny, poškodzovania cudzieho majetku a pokusu o vraždu bolo zadržaných šesť podozrivých.

Špecialisti na boj proti terorizmu si však stále lámu hlavy nad motívom predpokladaných páchateľov. Nie je jasné, prečo mal byť terčom pokusu o útok bytový dom, pripustil dnes prokurátor Francois Molins.

Troch zo šiestich zadržaných podozrivých medzičasom prepustili na slobodu. Ostávajúcich troch predvedú pred sudcu, ktorý by mal rozhodnúť o uvalení vyšetrovacej väzby na nich pre dôvodné podozrenie z členstva v teroristickom zoskupení. Dvaja z podozrivých boli už z minulosti známi ako radikálni islamisti.

Políciu upozornil na plynové fľaše obyvateľ domu, ktorý si dve z nich všimol vo vestibule, ďalšie dve sa nachádzali na chodníku. Výbušné zariadenie, ktoré už bolo aktivované, zneškodnili pyrotechnici.

Riziko spáchania teroristických útokov vo Francúzsku je stále vysoké. Tento stav trvá od januára 2015, keď tam došlo k prvej sérii teroristických akcií. Francúzsky minister vnútra Gérard Collomb v polovici septembra informoval, že od januára 2017 sa polícii podarilo zmariť 12 pripravovaných atentátov.