Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Paríž odsúdil izraelských ministrov za odchod Palestínčanov z Gazy

Na archívnej snímke z 19. marca 2023 izraelský minister národnej bezpečnosti Itamar Ben-Gvir. Foto: TASR/AP

Ben Gvir vyzval v pondelok na rýchle riešenie na podporu emigrácie obyvateľov Pásma Gazy.

Paríž 3. januára (TASR) - Francúzske ministerstvo zahraničných vecí v stredu kritizovalo "provokatívne" vyjadrenia dvoch izraelských krajne-pravicových ministrov. Nedávno vyzvali na povzbudenie Palestínčanov na vysťahovanie z Pásma Gazy a na návrat izraelských osadníkov do tejto palestínskej enklávy. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

"Francúzsko odsudzuje komentáre izraelského ministra financií Bezalela Smotriča a ministra národnej bezpečnosti Itamara Ben Gvira," napísalo vo vyhlásení ministerstvo. Paríž zároveň požiadal Izrael, aby sa "zdržal takýchto provokatívnych vyhlásení, ktoré sú nezodpovedné a podnecujú napätie".

Ben Gvir vyzval v pondelok na rýchle riešenie na podporu emigrácie obyvateľov Pásma Gazy. Odchod Palestínčanov a opätovné založenie izraelských osád je podľa neho "správne, spravodlivé, morálne a ľudské riešenie". Podobne sa v nedeľu vyjadril aj Smotrič.

"Nútené presídlenie obyvateľstva predstavuje vážne porušenie medzinárodného práva... Budúcnosť Pásma Gazy a jeho obyvateľov bude spočívať v zjednotenom palestínskom štáte žijúcom v mieri a bezpečí bok po boku s Izraelom," dodalo francúzske ministerstvo zahraničných vecí. Komentáre izraelských ministrov kritizovali aj Spojené štáty.

Izrael stiahol z Pásma Gazy svojich vojakov a osadníkov v roku 2005. Naďalej však má úplne pod kontrolou vzájomnú hranicu tejto enklávy, ktorá na juhu hraničí tiež s Egyptom.