Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Paríž skráti čas osvetlenia Eiffelovej veže, chce tak šetriť elektrinu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Viacero miest obmedzilo aj vykurovanie v budovách. Múzeá v Lille budú vykurované len na 18–20 stupňov Celzia a teplota sa zníži aj na plavárňach či vo fitnescentrách.

Paríž 13. septembra (TASR) - Paríž o hodinu skráti nočné osvetlenie Eiffelovej veže. Ide o ďalšie zo série opatrení, ktorým sa Francúzsko snaží zmierniť výdavky za energie. V utorok o tom informovali mestskí predstavitelia. TASR správu prevzala z agentúry ANSA.

Rozhodnutie skrátiť osvetlenie Eiffelovej veže je však viac symbolické, keďže tvorí len štyri percentá z celkovej spotreby energie parížskej dominanty, pripomína ANSA.

Opatrenia na zníženie energetickej spotreby prijímajú jednotlivé samosprávy aj v iných častiach Francúzska. Jedno z najprísnejších schválili v meste Lille na severe krajiny, kde od začiatku septembra zhasli nočné osvetlenie verejných budov s výnimkou hlavného námestia a opery. Podľa mestského magistrátu by takýmto spôsobom mohli ušetriť až 170.000 kWh elektriny ročne. Podobné opatrenia už prijalo aj Marseille a plánujú ich zaviesť aj v meste Toulon.

Viacero miest obmedzilo aj vykurovanie v budovách. Múzeá v Lille budú vykurované len na 18–20 stupňov Celzia a teplota sa zníži aj na plavárňach či vo fitnescentrách. Aj Lyon vydal nariadenie, v rámci ktorého bude svoje inštitúcie vykurovať na 19 stupňov.

Po výzve francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona o "energetickej triezvosti" v súvislosti s dôsledkami vojny na Ukrajine sa zavedenie podobných opatrení očakáva v ďalších francúzskych mestách a obciach, píše ANSA.