Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Paríži otvorili ďalšiu reštauráciu, ktorá bola terčom útoku

Na snímke ľudia kladú kvety a zapaľujú sviečky pred jedným z miest teroristických útokov v Paríži Foto: TASR/AP

Reštaurácia prešla úplnou rekonštrukciou. Na čelnej stene pribudla mozaika, ktorá pripomína atentáty.

Paríž 16. marca (TASR) - Parížska reštaurácia Le Petit Cambodge, kde vlani 13. novembra počas teroristických útokov prišli o život traja ľudia, je od tohto pondelka znovu otvorená. Atentáty v Paríži si vyžiadali spolu 130 obetí a vyše 350 zranených.

"Život ide ďalej. Nevedeli sme dočkať znovuotvorenia," uviedla v pondelok podvečer Kirita Galloisová, ktorá je spoluvlastníčkou reštaurácie. Dodala, že v podniku pracuje pôvodný personál. "Všetci 17 sa chceli vrátiť," spresnila.

Reštaurácia prešla úplnou rekonštrukciou. Na čelnej stene pribudla mozaika, ktorá pripomína atentáty.

Po brasériách A la Bonne Biere a Le Comptoir Voltaire, bistre Le Carillon a pizzerii Casa Nostra je reštaurácia Le Petit Cambodge piatym znovuotvoreným podnikom spomedzi tých, kde 13. novembra 2015 útočilo komando teroristov. V bare La Belle Équipe pokračuje rekonštrukcia. Jej majitelia nedávno na facebookovej stránke napísali, že "otvoria raz ráno v roku 2016 o ôsmej, ako obyčajne".

Celkovo si útoky z 13. novembra v Paríži a na jeho predmestí Saint-Denis vyžiadali 130 obetí na životoch a vyše 350 zranených. Okrem spomínaných reštaurácií, barov a kaviarní bol terčom útoku ďalšieho komanda a dejiskom rukojemníckej drámy aj rockový klub Bataclan, kde zahynulo najviac ľudí - 90. Jedna osoba prišla o život aj na predmestí Saint-Denis, keď sa v blízkosti národného štadióna Stade de France odpálila trojica samovražedných atentátnikov.

Francúzsky prezident Francois Hollande, ale aj mnohí radoví Francúzi krátko po atentátoch vyjadrovali presvedčenie, že najlepšou odpoveďou na tragédiu v Paríži bude návrat k obvyklému spôsobu života. Jeho súčasťou je aj stretávanie sa s priateľmi pri spoločnom jedle v reštaurácii.

Počet cestujúcich po útokoch v Paríži klesol

Spoločnosť Eurostar, ktorá prevádzkuje podmorskú železnicu medzi Britániou a kontinentálnou Európou, zaznamenala prudký pokles cestujúcich po teroristických útokoch v Paríži vlani v novembri. Informovala o tom agentúra AFP.

Ale v prvých dvoch mesiacoch tohto roka začal dopyt po službách Eurostar ožívať a rezervácie lístkov na letné mesiace signalizujú priaznivý vývoj, uvádza sa vo vyhlásení spoločnosti.

Negatívny vplyv novembrových udalostí v Paríži je tiež dôvodom, prečo počet cestujúcich vo vlakoch Eurostar zostal vlani na predvlaňajšej úrovni 10,4 milióna ľudí.

Prevádzkový zisk spoločnosti za rok 2015 však klesol na 34 miliónov libier (43,39 milióna eur) z 55 miliónov GBP v roku 2014. Okrem tragických udalostí vo francúzskej metropole sa pod tento výsledok podpísali aj nepriaznivé kurzové vplyvy.

Eurostar dodal, že bude pokračovať vo zvyšovaní podielu nových vozňov e320 s väčším počtom sedadiel, čo mu umožní znížiť ceny lístkov a prilákať viac pasažierov.