Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

V prípade vyhrážania tínedžerke kritizujúcej islam odsúdili 11 osôb

Foto: Ilustračné foto

Pred súdom stálo dovedna 13 osôb vo veku 18-30 rokov obvinených z obťažovania Mily vrátane vyhrážok smrťou.

Paríž 7. júla (TASR) - Francúzsky súd v Paríži vo svojom stredajšom verdikte udelil podmienečné väzenské tresty v rozmedzí štyroch až šiestich mesiacov 11 osobám, ktoré boli uznané za vinné z obťažovania tínedžerky za jej príspevky na sociálnych sieťach namierené proti islamu. Informovala o tom agentúra AFP.

Pred súdom stálo dovedna 13 osôb vo veku 18-30 rokov obvinených z obťažovania Mily vrátane vyhrážok smrťou. Jedna osoba bola zbavená viny pre nedostatok dôkazov a ďalšia bola prepustená pre procedurálny problém. Niektorí z odsúdených musia zaplatiť odškodné vo výške 1500 eur a ďalších 1000 eur za súdne trovy.

Po tom, čo boli na súde prečítané jednotlivé vyhrážky adresované dievčaťu, niektorí z obžalovaných uviedli, že pred tým, než niečo napísali na Twitter, nepremýšľali. Študentka Lauren G. napríklad povedala, že ju "otravovalo sústavne vidieť (Milino) meno v jej news feede". Ďalší spoluobvinený, 19-ročný Axel G., podľa vlastných slov reagoval v hneve, pretože Miline výroky o islame považoval za "rasistické" a "rúhačské".

"Sociálne siete sú ako ulica. Keď niekoho stretnete na ulici, neurážate ho, nezosmiešňujete ho, ani sa mu nevyhrážate," povedal predsedajúci sudca pri vynášaní rozsudku. "Čo nerobíte na ulici, nerobíte ani na sociálnych sieťach," dodal.

"Vyhrali sme a vyhráme znova," povedala novinárom pred budovou súdu Mila. "Chcem, aby sa obete už nikdy necítili byť vinnými," vyzvala.
Ilustračné foto
Foto: TASR/AP Photo

Ide o prvý prípad svojho druhu, odkedy Francúzsko tento rok prijalo nový zákon týkajúci sa stíhania trestných činov v online priestore, vrátane obťažovania na internete a diskriminácie. Tento prípad navyše rozdelil francúzsku spoločnosť na podporovateľov tínedžerky, ktorí ju považujú za symbol slobody slova a práva na rúhanie sa a kritizovanie náboženstva; a na druhej strane stojacich kritikov označujúcich jej činy za úmyselne provokatívne a islamofóbne.

Pobúrené reakcie spustil príspevok, ktorý ako 16-ročná zverejnila v januári 2020 na sociálnej sieti Instagram. Islam okrem iného označila vulgárnymi prívlastkami, prípadne naňho odkazovala ako na "náboženstvo nenávisti". Situácia si vyžiadala umiestnenie Mily a jej rodiny pod policajnú ochranu. Tínedžerka musela tiež po rozšírení svojho prvého videa na internete viackrát zmeniť školu.

Sériu ďalších ostrých príspevkov proti islamu následne zverejnila vlani v novembri, tento raz na platforme Tik Tok. Urobila tak po tom, čo v októbri 2020 islamský radikál zavraždil učiteľa Samuela Patyho na predmestí Paríža za to, že na vyučovaní ukázal žiakom karikatúry proroka Mohameda.

Právnik dievčaťa Richard Malka na súde povedal, že od zverejnenia svojho prvého videa dostala Mila, ktorá medzičasom dovŕšila 18 rokov, viac ako 100.000 nenávistných správ a vyhrážok smrťou.