Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 27. máj 2024Meniny má Iveta
< sekcia Zahraničie

V súvislosti s planým poplachom v Paríži zadržali ďalších tínedžerov

Námestie Charlesa de Gaulla neďaleko parížskeho Víťazného oblúka dnes popoludní evakuovali kvôli bombovej hrozbe. Foto: TASR/AP

Francúzska prokuratúra vyšetruje kauzu pre dôvodné podozrenie z oznámenia vymysleného zločinu a šírenia falošných poplašných informácií.

Paríž 20. septembra (TASR) - Ďalších dvoch tínedžerov vo veku 14 a 17 rokov zadržali francúzske bezpečnostné zložky v súvislosti so sobotňajším planým poplachom v centre Paríža, ktorého dôsledkom bola rozsiahla policajná akcia. Informovali o tom dnes francúzske médiá s odvolaním sa na policajné zdroje.

Už v pondelok hovorkyňa parížskej prokuratúry Agnes Thibaultová-Lecuivreová informovala, že v rovnakej záležitosti zadržali tínedžera, ktorý sa volá Dylan a ktorý má menej ako 16 rokov.

Spravodajská rozhlasová stanica France Info priniesla medzičasom informáciu, že sa chlapec priznal k činu.

O staršom z dnes zadržanej dvojice tínedžerov polícia predpokladá, že bol druhým, kto zámerne dezinformoval policajné orgány. Vyšetrovatelia navyše predpokladajú, že obaja mládenci už skôr v septembri opakovane bezdôvodne alarmovali policajné zložky.

Dôvod zadržania najmladšieho z trojice zatiaľ nie je známy.

Prokuratúra vyšetruje kauzu pre dôvodné podozrenie z oznámenia vymysleného zločinu a šírenia falošných poplašných informácií, za čo hrozí v prípade potvrdenia viny trest od šiestich mesiacov do dvoch rokov väzenia alebo pokuta od 7500 do 30.000 eur.

Príčinou vyhlásenia poplachu v centre Paríža bola informácia o možnom zadržiavaní rukojemníkov v Kostole svätého Lupa a svätého Egídia v prvom parížskom obvode.

Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve potvrdil, že poplach bol falošný. Dodal, že okolnosti, ktoré viedli k jeho vyhláseniu a nasadeniu bezpečnostných jednotiek do akcie, budú predmetom vyšetrovania.

Francúzska polícia pre podozrenie z hroziaceho atentátu uzavrela okolie dopravného uzla Les Halles v centre Paríža. Po približne 25 minútach parížska policajná prefektúra poplach odvolala a oznámila, že "žiadne nebezpečenstvo nehrozí".

Systém varovania pred atentátmi SAIP predtým rozoslal používateľom telefónov SMS správy s varovaním, že v Paríži hrozí atentát, ktorého terčom má byť jeden z chrámov. SMS apelovala na obyvateľstvo, aby sa vyhlo časti centra mesta, ktorú polícia uzavrela.

O deň neskôr došlo k falošnému poplachu aj vo francúzskom meste Saint-Étienne.