Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Paríž zakázal demonštrácie v mieste konania klimatickej konferencie

Záber z miesta konania konferencie OSN o klimatických zmenách, 1. decembra 2015 v Paríži. Foto: TASR

Zákaz platí od dnes do 13. decembra.

Foto: TASR

Paríž 1. decembra (TASR) - Parížsky policajný prefekt vydal dnes zákaz demonštrácií na verejných komunikáciách vo viacerých obciach priliehajúcich k parížskemu predmestiu Le Bourget, kde sa od pondelka na miestnom výstavisku koná konferencia OSN o klimatických zmenách. Zákaz platí od dnes do 13. decembra.

Demonštrácie sú okrem toho zakázané aj v Paríži, a to v sektore, ktorý zahŕňa triedu Champs-Elysées, výstavný komplex Grand Palais a Námestie svornosti.

Prefektúra okrem toho upozornila, že v prípade nutnosti pristúpi k zákazu verejných zhromaždení aj v iných oblastiach. Varovala, že za porušenie tohto nariadenia hrozí až šesť mesiacov väzenia a pokuta vo výške 7500 eur.

V rámci výnimočného stavu, ktorý bol vo Francúzsku vyhlásený po teroristických útokoch z 13. novembra, boli v oblasti Ile-de-France, okolo Paríža, demonštrácie zakázané až do polnoci 30. novembra. Podobné opatrenia platili aj v ďalších francúzskych mestách. Okrem toho vláda už vopred avizovala zámer zakázať pochod, ktorý bol naplánovaný v Paríži na 12. decembra, po skončení COP21.

Minister vnútra Bernard Cazeneuve už v nedeľu, po násilných potýčkach medzi demonštrantmi a políciou v Paríži, vyhlásil, že bezpečnostné zložky krajiny musia plniť svoje prioritné misie, medzi ktoré - vzhľadom na hrozby teroristických útokov - zaradil aj zaručenie bezpečnosti účastníkov konferencie COP21, medzi ktorými je aj 150 hláv štátov a vlád.

Premiér Manuel Valls dnes vo vysielaní rozhlasovej stanice Europe 1 pripustil možnosť predĺženia výnimočného stavu aj po 26. februári 2016. Priznal, že toto opatrenie do istej miery "obmedzuje slobody", ale upozornil, že sa tak deje práve kvôli "ochrane týchto slobôd".

Ako na svojej webovej stránke informoval denník Le Parisien, skupina 58 verejne známych ľudí v pondelok vystúpila s výzvou, ktorej cieľom je presadiť právo demonštrovať aj počas výnimočného stavu. S touto iniciatívou prišiel poslanec Noel Mamere a ďalší environmentálni aktivisti.