Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Eiffelovu vežu evakuovali. Incident vyšetrujú ako teroristický útok

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Rozruch spôsobil muž prepustený z psychiatrie.

Paríž 6. augusta (TASR) - Ako pokus o teroristický útok začala francúzska protiteroristická prokuratúra vyšetrovať incident z dnešnej noci, keď sa cez kontrolné stanovište pri Eiffelovej veži v Paríži pokúšal násilím dostať muž, ktorý mal pri sebe nôž. Uviedli to agentúry DPA a Reuters s odvolaním sa na justičné zdroje.

Prípad sa pôvodne považoval za bežný zločin, pretože narušiteľom má byť muž, ktorý má psychické problémy. To sa zmenilo po tom, ako sa počas výsluchu prejavili jeho sklony k radikalizácii.

Incident sa stal v sobotu okolo 23.30 h, keď muž oblečený v tričku parížskeho futbalového klubu Paríž St. Germain (PSG) na kontrolnom stanovišti sotil do strážnika a potom s výkrikom "Alah je veľký!" vytiahol nôž. Narušiteľa sa však podarilo veľmi rýchlo premôcť a zadržať.


Polícia potom nariadila jej evakuáciu Eiffelovej veže a jej okolie prehľadala. Jednu z najznámejších svetových pamätihodností opäť otvorili dnes o 09.00 h.

Eiffelova veža bola v sobotu nasvietená vo farbách PSG, kam za rekordnú sumu 222 miliónov eur prestúpil brazílsky futbalista Neymar.

Narušiteľom má byť francúzsky občan narodený v Mauritánii v roku 1998, ktorý je podľa prvotných zistení psychicky labilný. Po dobu niekoľkých mesiacov bol v ústavnej psychiatrickej liečbe. Tá bola koncom júla predĺžená o šesť mesiacov, ale muž mohol kliniku od 4 do 6. augusta opustiť.

Muž sa mal na výsluchu priznať, že chcel zaútočiť na vojaka a k tomuto činu ho povzbudil člen tzv. Islamského štátu, s ktorým bol v kontakte.

Vo Francúzsku platí po útokoch v Paríži z novembra 2015, pri ktorých zahynulo 130 ľudí, výnimočný stav.