Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Parížsky strelec mal pri sebe odkaz obraňujúci Islamský štát

Parížsky prokurátor Francois Molins. Foto: TASR AP

Parížsky prokurátor Francois Molins povedal že odkaz očividne vypadol útočníkovi Karimovi Cheurfimu z vrecka. Tento 39-ročný muž mal už záznamy v registri trestov.

Paríž 21. apríla (TASR) - Parížsky prokurátor Francois Molins dnes na tlačovej konferencii oznámil, že útočník na bulvári Champs-Élysées v centre Paríža mal vo štvrtok pri sebe rukou písaný odkaz obraňujúci extrémistickú organizáciu Islamský štát (IS), keď spustil streľbu do policajtov.

Prokurátor pre boj proti terorizmu Molins uviedol, že odkaz očividne vypadol útočníkovi Karimovi Cheurfimu z vrecka a že vychvaľoval IS. Tento 39-ročný útočník, ktorý sa podľa slov prokurátora narodil v roku 1977 na severnom predmestí Paríža, mal už záznamy v registri trestov, predovšetkým pokus o vraždu dvoch policajtov v roku 2001. Celkovo strávil vo väzení 13 rokov za trestné činy nesúvisiace s terorizmom.
Na snímke čierny šál je previazaný o strom na parížskom bulvári Champs-Élysées, kde útočník vo štvrtok zastrelil francúzskeho policajta Vo štvrtok došlo na parížskom bulvári Champs-Élysées k prestrelke okolo 21.00 h potom, čo páchateľ vystúpil z auta a spustil paľbu na policajné hliadkovacie vozidlo, pričom jedného z policajtov usmrtil a ďalších dvoch vážne zranil.
Foto: TASRAP

V aute útočníka našli ďalšie kusy papiera, na ktorých sa nachádzali adresy rôznych policajných staníc. V športovej taške v aute mal tiež pušku, dva kuchynské nože a záhradnícke nožnice.

Islamský štát sa prihlásil k štvrtkovému útoku na známej parížskej triede Champs-Élysées, pri ktorom bol zastrelený policajt. Cheurfiho zastrelili iní policajti, keď reagovali na jeho paľbu. Pri útoku, ktorý sa odohral necelých 72 hodín pred prvým kolom prezidentských volieb, utrpeli zranenia aj ďalší dvaja policajti a nemecká turistka.

Molins potvrdil, že Cheurfi prvý spustil streľbu na policajnú dodávku a zabil 37-ročného policajta, potom strieľal do ďalších policajných príslušníkov, strážiacich tureckú turistickú cestovnú kanceláriu.

Podľa Molinsa sa u Cheurfiho neprejavovali známky radikalizácie, kým bol o väzení, a ani v čase po prepustení, keď bol pod dohľadom justície.

Prokurátor na tlačovej konferencii vyhlásil, že Cheurfiho zatkli už vo februári, ale neskôr ho prepustili pre nedostatok dôkazov o tom, že predstavuje hrozbu.

Zatkli ho preto, že úrady dostali informácie o jeho snahe získať zbrane a o jeho vyjadreniach, ktoré naznačovali, že má v úmysle zabiť policajtov. Po domových prehliadkach a odpočúvaní telefónu však úrady nemali žiadne dôkazy, že zastáva radikálne islamistické názory ani že si prezerá extrémistické webové stránky. Vyšetrovatelia zistili, že si kúpil lovecké nože, masky a tzv. go-pro kamery, ktorými sa prenáša obraz na internet, avšak nezhromaždili dostatok dôkazov na vznesenie obvinení.