Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

V Kyjeve protestovali stovky ľudí za odstúpenie premiéra

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk Foto: TASR/AP

Demonštranti, ktorí si na blízkom priestranstve rozložili zhruba 20 stanov, skandovali heslá odsudzujúce politiku skorumpovanej vlády.

Kyjev 7. apríla (TASR) - Stovky demonštrantov protestovali dnes pred budovou ukrajinského parlamentu v Kyjeve s požiadavkou na odstúpenie premiéra Arsenija Jaceňuka. Približne 700 ľudí manifestujúcich pred Verchovnou radou bolo podľa agentúry TASS z radov nacionalistických strán Sloboda a Pravý sektor.

Demonštranti, ktorí si na blízkom priestranstve rozložili zhruba 20 stanov, skandovali heslá odsudzujúce politiku skorumpovanej vlády a dožadujúce sa odstúpenia predsedu vlády. Protest súvisí s nedávnym rozhodnutím ukrajinského vedenia zvýšiť poplatky za energiu a verejné služby pre obyvateľstvo.

Pravý sektor je krajne pravicové zoskupenie, ktoré bolo vlani v marci reorganizované do politickej strany. Ruský najvyšší súd ho vyhlásil za extrémistickú organizáciu a zakázal mu aktivitu na území Ruskej federácie. Mocenská základňa Pravého sektora je na západnej Ukrajine, tradičnej bašte protiruského nacionalizmu.