Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Na miesto havárie letu MH17 sa dostali experti

Policajti zo samozvanej Doneckej republiky hliadkujú konvoj medzinárodných forenzných expertov, holandských a austrálskych policajtov a členov misie OBSE na Ukrajine počas ich cesty do Šachtarska v Donecku na východe Ukrajiny 28. júla 2014. Foto: TASR/AP

Misia bude pozostávať z vojenského i civilného personálu z Holandska, Austrálie a - ak to bude nutné - aj ostatných štátov, ktorých občania sa nachádzali na palube letu MH17.

Kyjev 31. júla (TASR) - Ukrajinská vláda zaviedla jednodňové prímerie na ťažko skúšanom východe Ukrajiny, aby umožnila medzinárodným odborníkom prístup na miesto pádu zostreleného malajzijského dopravného lietadla. S odvolaním sa na ukrajinské ústredie protiteroristických operácií o tom dnes informovala tlačová agentúra DPA.

Pozorovatelia Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) spolu s holandskými a austrálskymi vyšetrovateľmi sa dnes dostali k troskám malajzijského lietadla, ktoré sa pred dvoma týždňami zrútilo na východe Ukrajiny. Pomôcť s vyšetrovaním nehody malajzijského lietadla prišiel aj tím 68 malajzijských policajtov. Záujem o prístup na miesto nešťastia prejavili dnes aj ruskí experti. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Pozorovateľom OBSE sprevádzaným holandskými a austrálskymi expertmi sa na miesto pádu lietadla malajzijských aerolínií podarilo dostať po prvý raz za takmer týždeň. Vyšetrovatelia použili novú prístupovú cestu," uviedla na sociálnej sieti Twitter OBSE. Vyšetrovateľom takmer týždeň bránili v prístupe k miestu nešťastia neutíchajúce boje medzi ukrajinskou armádou a proruskými separatistami.

Okolo vyšetrovateľov zúrili boje medzi ukrajinskými vojakmi a proruskými povstalcami, avšak experti označili svoju krátku návštevu miesta za úspech. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Vyšetrovateľom dnes skoro popoludní milicionári, viditeľne vyzbrojení puškami, povolili prejsť cez kontrolné stanovište vedúce na miesto havárie pri dedine Rozsypne. Ozbrojenci na stanovišti vystrelili varovný výstrel, aby zabránili reportérom sprevádzať konvoj.

Tím policajných a forenzných odborníkov z Holandska a Austrálie strávil približne hodinu skúmaním miesta havárie, potom sa ešte pred večerom vrátil na svoju základňu v meste Doneck, ovládanom proruskými povstalcami.

Podrobnosti nepovedali

Veliteľ austrálskej federálnej polície Brian McDonald povedal, že návšteva bola iba predbežným prieskumom pred náročnejšou prácou - zbieraním tiel a osobných vecí obetí. "Mali sme rýchlu obhliadku miesta. Dnes to bolo viac hodnotenie miesta než pátranie," vysvetlil McDonald v policajnej uniforme.

Na mieste pádu lietadla je ešte stále 80 tiel, informovala médiá austrálska ministerka zahraničných vecí Julie Bishopová z Ukrajiny.

Lietadlo spoločnosti Malaysia Airlines s 298 ľuďmi na palube sa zrútilo na východe Ukrajiny 17. júla po tom, čo ho pravdepodobne zasiahla riadená strela. Nehodu nikto neprežil. Vláda v Kyjeve obviňuje zo zostrelenia lietadla proruských separatistov, ktorí v oblasti pádu lietadla bojujú proti ukrajinskej armáde. Separatisti naopak tvrdia, že lietadlo zostrelili ukrajinské stíhačky.

Zástupca šéfa misie OBSE na Ukrajine Alexander Hug neposkytol žiadne podrobnosti o tom, čo delegácia videla počas návštevy, ale označil ju za úspech, pretože predstaviteľom sa "podarilo dostať na miesto bez incidentu".

Parlament ratifikoval dohodu o zabezpečení miesta havárie letu MH17

Ukrajinský parlament ratifikoval dnes na svojom mimoriadnom zasadaní ukrajinsko-holandskú dohodu o medzinárodnej misii na zabezpečenie miesta havárie malajzijského civilného lietadla na východe Ukrajiny. Informovala o tom agentúra ITAR-TASS.

Obe krajiny podpísali dohodu 28. júla, jej pracovnú verziu navrhol ukrajinský prezident Petro Porošenko. Podľa dokumentu bude medzinárodná misia pod vedením Holandska dohliadať na zabezpečenie ochrany miesta havárie v nepokojnej Doneckej oblasti a pomáhať pri zhromažďovaní telesných pozostatkov obetí.

Misia bude pozostávať z vojenského i civilného personálu z Holandska, Austrálie a - ak to bude nutné - aj ostatných štátov, ktorých občania sa nachádzali na palube letu MH17. Členovia misie budú mať povolené nosiť so sebou zbrane a v prípade ohrozenia použiť silu.

Rusko a Ukrajina sa dohodli, že nechajú otvorenú cestu na miesto pádu lietadla


Ruský a ukrajinský vyslanec sa dnes dohodli, že ponechajú otvorenú cestu, ktorú dnes využili medzinárodní odborníci, keď išli na miesto havárie malajzijského dopravného lietadla na východe Ukrajiny.

Informovala o tom tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na predstaviteľa ukrajinskej vlády Volodymyra Hrojsmana.

Vicepremiér Hrojsman na brífingu v Kyjeve uviedol, že dohodu dosiahli počas rozhovorov v bieloruskom hlavnom meste Minsk, ktorých hostiteľom bol bieloruský prezident Alexander Lukašenko. Na stretnutí sa zúčastnili aj zástupcovia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Obe strany krvavého konfliktu prestali strieľať na dostatočne dlhý čas, takže cestu mohla využiť prvá skupina zahraničných expertov už aj dnes, keď sa po sedem dní trvajúcich márnych pokusoch konečne dostala na miesto, kde 17. júla spadlo malajzijské lietadlo a zahynulo všetkých 298 ľudí na palube. Lokalita pádu sa nachádza v oblasti, ktorú majú pod kontrolou proruskí separatisti.

Experti dúfajú, že na miesto havárie bude mať čoskoro prístup väčšia skupina vyšetrovateľov, aby odtiaľ mohli vziať pozostatky posledných nezvestných obetí a hľadať dôkazy, čo spôsobilo zrútenie boeingu.

Západní lídri obviňujú povstalcov zo zostrelenia lietadla a uvalili sankcie na Rusko, pretože podľa nich Moskva vyzbrojuje týchto separatistov. Moskva obvinenie odmieta.

Dnešná dohoda medzi Ukrajinou a Ruskom naznačuje, že cestu z mesta Doneck sa ako koridor budú snažiť využívať proruskí povstalci a ukrajinské vládne sily, keď budú boje na iných miestach pokračovať.

Ukrajinský parlament schválil daň na financovanie vojenských operácií
Ukrajinský parlament schválil dnes osobitnú daň vo výške 1,5 percenta zo všetkých zdaniteľných súkromných príjmov v krajine. Z tejto "vojnovej dane" má byť financovaná tzv. protiteroristická operácia (ATO) na východe krajiny. Podľa rozhodnutia, ktoré prijali poslanci veľkou väčšinou hlasov, ju budú vyberať do 1. januára 2015, informovala agentúra DPA.

Najvyššia rada Ukrajiny prijala okrem toho zmeny v rozpočte súvisiace s krízou v krajine. Len pre týždňom pritom poslanci nové daňové zákony na financovanie vojenských operácií na východe Ukrajiny odmietli. Premiér Arsenij Jaceňuk aj z tohto dôvodu oznámil demisiu, ktorú dnes však parlament odmietol.

Uvoľnením ďalších financií na vojenské operácie podmienil Jaceňuk zotrvanie vo funkcii. Napokon mu parlament vyslovil dôveru, za jeho odstúpenie hlasovalo len 16 poslancov.

Prezident Petro Porošenko, ktorý Jaceňuka opakovanie žiadal, aby zostal v úrade, vyjadril dnes spokojnosť nad novým financovaním vojenských operácií, ktoré krajinu v súčasnosti stoja v prepočte približne 4,5 milióna eur. Parlament schválil aj vyššie dane z tabakových výrobkov a z ťažby nerastných surovín, dodáva DPA.