Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Parlament rozhodne o návrhu zákona Stop Sorosovi až po voľbách

Na archívnej snímke maďarský parlament. Foto: TASR/AP

Premiér V. Orbán, ktorý je radikálnym odporcom prisťahovalectva tvrdí, že organizácie, ktoré podporujú migráciu, uskutočňujú plán amerického miliardára a filantropa maďarského pôvodu Georgea Sorosa.

Budapešť 15. februára (TASR) - Maďarské vládne strany Fidesz a Kresťanskodemokratická ľudová strana (KDNP) jednohlasne rozhodli o podpore návrhu balíka zákonov na potlačenie nelegálneho prisťahovalectva, takzvaného zákona "Stop Sorosovi". Parlament o ňom začne rokovať na budúci týždeň, avšak hlasovanie bude až po voľbách, teda po 8. apríli, informoval vo štvrtok predseda parlamentnej frakcie Fideszu Gergely Gulyás.

Podľa agentúry MTI predseda v severomaďarskom mestečku Visegrád po výjazdovom spoločnom rokovaní parlamentných frakcií strán vládneho bloku Fidesz-KDNP ďalej pripomenul, že vládne strany nemajú dvojtretinovú väčšinu na schválenie ustanovení zákona týkajúcich sa národnej bezpečnosti a voči tomuto návrhu sa spustila vlna útokov aj na medzinárodnej scéne.

"Opozícia v zásade podporuje prisťahovalectvo, a ultrapravicová strana Jobbik už povedala všeličo. Preto sa obrátime na voličov a o návrhu rozhodne zákonodarný zbor až po voľbách," dodal Gulyás.

Balík pozostáva z návrhov troch zákonov. Prvý sa týka povoľovania činnosti organizácií, ktoré podporujú migráciu, druhý rieši poplatky za zahraničné financovanie prisťahovalectva a tretí je o vyhosťovaní osôb, ktoré by podporovali a organizovali prisťahovalectvo. Časť návrhov si vyžaduje dvojtretinovú väčšinu hlasov poslancov.

Premiér Viktor Orbán, ktorý je radikálnym odporcom prisťahovalectva tvrdí, že organizácie, ktoré podporujú migráciu, uskutočňujú plán amerického miliardára a filantropa maďarského pôvodu Georgea Sorosa. Ten chce podľa Orbána do Európy pritiahnuť milióny utečencov z Afriky a Blízkeho východu.

Komisár Rady Európy pre ľudské práva Nils Muižnieks vo štvrtok vyjadril obavy v súvislosti s návrhom predloženým maďarskému parlamentu v utorok. "V prípade schválenia takéhoto zákona bude svojvoľne obmedzovaná nenahraditeľná práca mimovládnych organizácií," varuje vo vyhlásení komisár.

"Komisár štrasburskej Rady Európy pre ľudské práva Nils Muižnieks je Sorosov človek," reagoval hovorca parlamentnej frakcie Fideszu János Halász.

spravodajca TASR Ladislav Vallach