Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

V Kyjeve schválili zákaz dovozu kníh s protiukrajinským obsahom

Na snímke tanky počas vojenskej prehliadky pri príležitosti osláv 25. výročia nezávislosti Ukrajiny v Kyjeve 24. augusta 2016. Foto: TASR/AP

Cieľom návrhu zákona, ktorý musí ešte odobriť prezident, aby nadobudol platnosť, je zamedziť propagande, ktorá spochybňuje územnú celistvosť Ukrajiny alebo podnecuje vojnu.

Kyjev 8. decembra (TASR) - Verchovna rada v Kyjeve schválila dnes návrh zákona o zákaze dovozu kníh s protiukrajinským obsahom. Výnimkou budú tie tlačoviny, ktoré dostanú osobitné povolenie.

Cieľom návrhu zákona, ktorý musí ešte odobriť prezident, aby nadobudol platnosť, je zamedziť propagande, ktorá spochybňuje územnú celistvosť Ukrajiny alebo podnecuje vojnu, píše sa texte dokumentu.

Agentúra DPA uviedla, že dovoz ruských kníh bude tak výrazne obmedzený.

Vzťahy medzi Ukrajinou a Ruskom klesli na bod mrazu pred dvoma rokmi po zosadení proruského prezidenta Viktora Janukovyča v dôsledku masových demonštrácií za užšie väzby so Západom.

Rusko, ktoré odsúdilo vyhnanie Janukovyča ako Západom zinscenovaný štátny prevrat, anektovalo ukrajinský polostrov Krym a podporilo proruských separatistov na východe Ukrajiny.

Nové ukrajinské vedenie už zakázalo vyše 500 ruskojazyčných filmov a televíznych relácií a zaviedlo kvóty na rozhlasové vysielanie v ukrajinčine.

Podľa sčítania ľudu z roku 2001 je ruština materinským jazykom približne 30 percent Ukrajincov.