Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Parlament v Rige schválil miestny variant tzv. Magnitského zákona

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Lotyšský zákon umožní uvaliť zákaz vstupu do krajiny na osoby podieľajúce sa na korupcii, praní špinavých peňazí alebo porušovaní ľudských práv.

Riga 8. februára (TASR) - Lotyšský parlament schválil vo štvrtok miestny variant tzv. Magnitského zákona - legislatívnej normy, ktorá v Spojených štátoch nadobudla platnosť v roku 2012.

Zákon upravoval pôvodne sankcie, vrátane zmrazenia majetku a zákazu vstupu na územie, voči ruským činiteľom, ktorí sa údajne spolupodieľali na perzekúcii ruského advokáta Sergeja Magnitského, ktorý zomrel v roku 2009 za nejasných okolností. Jeho obsah sa však od roku 2016 týka nielen ruských občanov, ale ľudí z celého sveta, ktorí sú podozriví napríklad zo zneužívania právomocí verejného činiteľa či korupcie.

Lotyšský zákon umožní uvaliť zákaz vstupu do krajiny na osoby podieľajúce sa na korupcii, praní špinavých peňazí alebo porušovaní ľudských práv.

Informovali o tom tlačové agentúry TASS a MTI.

Na pôde 100-členného zákonodarného zboru - Saeimy v Rige - hlasovalo za návrh zákona 60 poslancov, proti siedmi a traja sa hlasovania zdržali. Poslanci následne vyzvali vedenie Lotyšska, aby rozhodlo o zákaze vstupu do tejto pobaltskej republiky v prípade 49 osôb, ktoré sa nachádzajú na tamojšej čiernej listine.