Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Poľský parlament vyhlásil justičnú reformu za protiústavnú

Poľský premiér Donald Tusk (uprostred) prijíma gratulácie od zákonodarcov po tom, čo jeho vláda získala dôveru dolnej komory parlamentu - Sejmu vo Varšave v utorok 12. decembra 2023. Foto: TASR/AP

Poľsko už niekoľko rokov vedie spory s Bruselom v súvislosti so spornými reformami súdnictva vlády PiS.

Varšava 21. decembra (TASR) - Nový poľský parlament vyhlásil kontroverzne vnímané reformy súdnictva predošlej konzervatívnej vlády za protiústavné. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Zmeny týkajúce sa poľskej Súdnej rady (KRS), ktoré vykonala bývalá vládna strana Právo a spravodlivosť (PiS) v rokoch 2018, 2021 a 2022, boli schválené "v hrubom rozpore s ústavou Poľskej republiky", uvádza sa v texte uznesenia prijatého poslancami.

Poľsko už niekoľko rokov vedie spory s Bruselom v súvislosti so spornými reformami súdnictva vlády PiS.

Európska komisia (EK) podala voči Varšave už niekoľko žalôb na Súdny dvor EÚ pre námietky voči justičnej reforme. Z tohto dôvodu stále blokuje Poľsku čerpanie miliárd eur z fondu EÚ na obnovu po pandémii.

Nová proeurópska vláda poľského premiéra Donalda Tuska, ktorá sa ujala moci pred týždňom, oznámila, že zruší súdnu reformu PiS.

Spor s Bruselom sa týkal aj zmien v zložení Súdnej rady, ktorá je zodpovedná za menovanie sudcov. V roku 2018 PiS prijala zákon, podľa ktorého väčšinu členov KRS už nemenovali iní sudcovia, ale parlament. Súdny dvor EÚ túto zmenu kritizoval a rozhodol, že vyvolala oprávnené pochybnosti o nezávislosti poľského súdnictva.