Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Parlamenté voľby v Bhutáne s prevahou vyhrala opozícia

Voľby boli všeobecne vnímané ako test piatich rokov demokracie v Bhután.

Thimphu 13. júla (TASR) - Opozícia sa stala víťazom dnešného druhého, rozhodujúceho kola len druhých parlamentných volieb v dejinách malého himalájskeho kráľovstva Bhután.

V 47-člennom Národnom zhromaždení bude mať Ľudovodemokratická strana Bhutánu (PDP) 32 zástupcov. Strana mieru a prosperity (DPT), ktorá mala doteraz v parlamente drvivú prevahu, disponuje len 15 poslancami, oznámil predstaviteľ volebnej komisie.

Na voľbách sa zúčastnilo približne 66 percent z odhadovaného počtu 400.000 oprávnených voličov, v roku 2008 ich bolo až 80 percent. Mnoho Bhutáncov, ktorí si mohli vybrať len medzi PDP a DPT, nemalo pre vládu dobrého slova, pretože podľa nich sa namiesto riešenia problémov iba hádala a nechala sa korumpovať.

Voľby boli všeobecne vnímané ako test piatich rokov demokracie v Bhutáne, odkedy bývalý kráľ Džigme Singje Vangčuk inicioval v roku 2005 transformáciu absolutistickej monarchie na monarchiu parlamentnú.

Obe politické strany sú lojálne kráľovi, ktorým je v súčasnosti Džigme Khesar Namgjal Vangčuk, a v dôležitých otázkach sa s ním radia.

V rokoch 1990–1999 platil v Bhutáne v záujme zachovania tradičnej budhistickej kultúry zákaz sledovania zahraničných televíznych staníc. Až v roku 2000 bol sprístupnený internet. Donedávna nebola povolená ani masová turistika. Od roku 2004 je v krajine zakázaný predaj tabaku a fajčenie na verejnosti.